Hibridni električni automobili pretekli ‘dizelaše’ u Evropi

Prošle godine je u EU registrirano 1.901.239 novih hibridnih električnih vozila čije baterije puni motor s unutrašnjim sagorijevanjem, što je za 48 registracija više u odnosu na ‘dizelaše’.

I prodaja 'benzinaca' pala je prošle godine, ali se još uvijek prodaju dvostruko više od hibridnih vozila (EPA)

Hibridni električni automobili prvi su se puta u 2021. godini izjednačili s “dizelašima” na tržištima Europske unije, pokazali su podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA) na koje se poziva Reuters.

U Uniji je prošle godine registrirano 1.901.239 novih hibridnih električnih vozila čije baterije puni motor s unutarnjim izgaranjem, što je za 60,5 posto više nego u 2020. godine.

Time su prvi puta hibridna vozila pretekla “dizelaše” koji su ubilježili 48 registracija manje, te za trećinu manje nego u 2020. godini.

Registracije hibridnih automobila s vanjskim punjenjem (plug-in) poskočile su 71 posto, na oko 880.000.

Opada i prodaja ‘benzinaca’

Pretprošle godine prodaja plug-in hibridnih i električnih vozila utrostručena je zahvaljujući novim državnim subvencijama za kupovinu vozila s niskim ili nultim emisijama, koje su vlade uvele kako bi poduprle oporavak od pandemijske krize.

Proizvođači automobila vide plug-in hibride kao prijelaznu tehnologiju, a ekološka udruženja kritiziraju njihovu zelenu reputaciju budući da su istraživanja pokazala da se vozači ipak više oslanjaju na motor s unutarnjim izgaranjem nego na bateriju.

Prodaja “benzinaca” pala je prošle godine u Europskoj uniji za 17,1 posto, na 3,88 miliona (što je još uvijek dvostruko više od hibridnih vozila), uz 40-postotni tržišni udio, manji za osam postotnih bodova nego u 2020. godini.

Izvor: Agencije