Tencent i Alibaba na američkoj listi ‘ozloglašenih’ tržišta

Na listu su prvi put uvršteni i AliExpress te sistem online trgovine WeChat, dva značajna kineska internet tržišta koja navodno omogućavaju prodaju krivotvorene robe.

Brojni servisi su prijavljeni da su uključeni ili omogućavaju trgovanje falsifikovanim robnim markama ili pirateriju (EPA)

Servisi za e-trgovinu kojima upravljaju kineski Tencent i Alibaba Group stavljeni su na američku listu “ozloglašenih” tržišnih subjekata, koji navodno prodaju ili omogućavaju prodaju falsifikovane robe, javlja CNBC.

Na listi se nalaze 42 online i 35 fizičkih tržišta za koja je prijavljeno da su uključena ili omogućavaju trgovanje falsifikovanim robnim markama ili pirateriju autorskih prava, izvještava ta medijska kuća pozivajući se na Kancelariju američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Prema USTR-u, na listu su prvi put uvršteni i AliExpress i sistem online trgovine WeChat, dva značajna kineska internet tržišta koja navodno omogućavaju prodaju krivotvorene robe.

Poznati po proizvodnji, distribuciji i prodaji lažne robe

Kineski online trgovci Baidu Wangpan, DHGate, Pinduoduo i Taobao takođe se od ranije nalaze na listi, zajedno sa još devet fizičkih trgovaca iz Kine za koje USTR navodi kako su “poznati po proizvodnji, distribuciji i prodaji falsifikovane robe”.

Grupa Alibaba je najavila kako će nastaviti da sarađuje sa vladinim agencijama na rješavanju problema zaštite intelektualnog vlasništva na svim svojim platformama.

Industrijske organizacije u SAD-u, kao što su Američko udruženje proizvođača odjeće i obuće i Udruženje filmske industrije, pozdravili su odluku USTR-a, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije