Audi dobio dozvolu za novu tvornicu električnih vozila u Kini

Audi će u novoj tvornici, kojom će upravljati s kineskim partnerom FAW-om, proizvoditi 150.000 električnih automobila godišnje.

Prošle godine Audi je prodao 1,68 miliona automobila, od čega 701.000 u Kini (EPA)

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi dobio je dozvolu za gradnju nove tvornice električnih automobila u Kini, objavila je kompanija iz sastava Volkswagen grupe, prenosi Hina.

Nakon što je pribavljena dozvola kineskih vlasti, u kratkom bi roku trebali početi radovi na gradnji tvornice u gradu Changchunu, u sjevernoistočnoj kineskoj pokrajini Jilin, a očekuje se da će biti završeni do kraja 2024. godine, navodi se u saopćenju tvrtke.

Audi će u novoj tvornici, kojom će upravljati s kineskim partnerom FAW-om, proizvoditi oko 150.000 električnih automobila godišnje.

U početnoj fazi planira proizvoditi tri modela automobila, za što će koristiti modularnu automobilsku platformu za električne automobile (PPE) koju razvija u suradnji s Porscheom.

Vlastiti pogon za baterije

“Počet ćemo sa SUV-om na električni pogon i e-limuzinom”, najavio je Audi.

Uz proizvodne pogone za komponente, lakirnicu i montažu automobila, tvornica će imati i vlastiti pogon za baterije, dodaje se u saopćenju.

Direktor Audija Markus Duesmann rekao je da će nova tvornica imati “centralnu ulogu u strategiji elektrifikacije Audijeva prepoznatljiva četiri isprepletena prstena u Kini”.

Prošle godine Audi je prodao 1,68 miliona automobila, od čega 701.000 u Kini, što predstavlja pad od 3,6 posto u odnosu na 2020. godinu. Njemački proizvođač kašnjenja u lokalnoj automobilskoj proizvodnji pripisuje krizi poluvodiča i ‘rupama’ u umrežavanju automobila.

Izvor: Agencije