Američki naučnici prvi put izliječili ženu oboljelu od AIDS-a

Sredovječna pacijentica je prva osoba koja je liječena novom metodom koja uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.

Dosadašnja dva slučaja izliječenja od AIDS-a odnosila su se na muškarce (Reuters)

Američki naučnici objavili su kako su od AIDS-a uspješno izliječili prvu ženu, a ukupno treću osobu, presađivanjem koštane srži donora koji je imao prirodni imunitet na virus koji uzrokuje bolest, javlja Reuters.

Slučaj sredovječne pacijentice miješane rase predstavljen je na naučnoj konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Denveru, a ona je prva osoba koja je liječena novom metodom koja uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce, prenosi Hina.

Otkako je primila krv iz pupčane vrpce za liječenje akutne mijeloidne leukemije, oblika raka koji se formira u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, pacijentica se nalazi u remisiji te je izliječena od virusa 14 mjeseci.

Dosad izliječena dva muškarca

Dosadašnja dva slučaja izliječenja od AIDS-a odnosila su se na muškarce, jednog bijelca i jednog latina, a oni su izliječeni putem odraslih matičnih ćelija, koji se inače koriste prilikom transplatacije koštane srži.

Ovaj slučaj je dio veće studije koja se bavi liječenjem 25 osoba zaraženih HIV-om, a koje će se podvrgnuti transplataciji koštane srži. Svi će se oni prvo podvrgnuti hemoterapiji kako bi se uklonile kancerogene ćelije. Tada će im se transplatirati koštana srž osoba sa specifičnom genskom mutacijom, a koji nemaju receptore koje virus koristi kako bi inficirao ćelije.

Naučnici vjeruju kako će te osobe zatim razviti imunološki sistem koji je otporan na HIV.

Izvor: Agencije