Google mora ukloniti netačne informacije iz rezultata pretrage

Operator pretraživača mora izvršiti dereferenciranje informacija koje se nalaze u referenciranom sadržaju kada osoba koja traži uklanjanje dokaže da su te informacije očigledno netačne, presudio je Evropski sud pravde.

Presuda se odnosila na slučaj u kojem su dva menadžera grupe investicionih kompanija zatražila od Googlea da ukloni rezultate pretrage na osnovu njihovih imena koja je povezivala s člancima koji kritiziraju model ulaganja te grupe (Reuters)

Najviši evropski sud saopštio je da Google mora ukloniti sve podatke za koje korisnici dokažu da su lažni.

“Operator pretraživača mora izvršiti dereferenciranje informacija koje se nalaze u referenciranom sadržaju kada osoba koja traži uklanjanje dokaže da su te informacije očigledno netačne”, presudio je Evropski sud pravde, prenosi Anadolija.

U presudi, sud je naveo da dokazi o uklanjanju sadržaja ne zahtijevaju sudsku odluku.

“Sud ističe da pravo na zaštitu ličnih podataka nije apsolutno pravo, već se mora razmatrati u odnosu na njegovu funkciju u društvu i biti uravnoteženo u odnosu na druga osnovna prava, u skladu s načelom proporcionalnosti”, dodaje se.

Sporne informacije

Presuda se odnosila na slučaj u kojem su dva menadžera grupe investicionih kompanija zatražila od Googlea da ukloni rezultate pretrage na osnovu njihovih imena koja je povezivala sa člancima koji kritiziraju model ulaganja te grupe.

Oni tvrde da ti članci sadrže netačne tvrdnje, a tražili su od pretraživača da ukloni njihove fotografije.

Google je odbio zahtjev jer “nije znao jesu li informacije sadržane u tim člancima tačne ili ne”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada