Italija, Japan i Britanija zajedno razvijaju novi borbeni avion

Plan spajanja projekata razvoja borbenih aviona u partnerstvo označava prvu veliku japansku industrijsku odbrambenu saradnju izvan SAD-a od Drugog svjetskog rata.

Japan, koji ima pacifistički ustav, već je najavio da očekuje udvostručiti svoju potrošnju na odbranu u narednih pet godina na oko dva posto bruto domaćeg proizvoda (AFP)

Italija, Japan i Velika Britanija najavile su plan spajanja svojih projekata razvoja borbenih aviona u partnerstvo, koje označava prvu veliku japansku industrijsku odbrambenu saradnju izvan Sjedinjenih Američkih Država od Drugog svjetskog rata.

Sporazum ima za cilj da zajednički napredni borbeni avion bude operativan do 2035, kombinovanjem britanskog projekta “Future Combat Air System” također poznatog kao Tempest, s japanskim F-X programom, rekle su tri zemlje u zajedničkom saopštenju, piše Al Jazeera English.

Saradnja će se zvati “Globalni borbeni zračni program” (Global Combat Air Program – GCAP).

“Posvećeni smo održavanju slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, što je važnije nego ikad u vrijeme kada se ovi principi osporavaju, a prijetnje i agresija rastu”, navela su trojica čelnika zemalja u saopštenju.

Japan udvostručava izdvajanja za odbranu

Sporazum dolazi u trenutku kada Kina pojačava vojnu aktivnost oko Tajvana – kojeg smatra svojom teritorijom – i u spornom Južnom kineskom moru gdje je Peking nastojao ojačati svoje ekspanzivne tvrdnje vojnim instalacijama na umjetnim otocima koje je izgradio.

Sjeveroistočna Azija također je suočena sa izozovima iz Sjeverne Koreje, koja je ove godine izvela dosad neviđen broj lansiranja projektila zbog zabrinutosti da bi uskoro mogla testirati nuklearno oružje.

Japan, koji ima pacifistički ustav, već je najavio da očekuje udvostručiti svoju potrošnju na odbranu u narednih pet godina na oko dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U saopštenju se navodi da je projekat osmišljen sa “našim saveznicima i partnerima u samom srcu” i sa “budućom interoperabilnosti” u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, NATO-u i azijsko-pacifičkoj regiji.

SAD pozdravio sporazum

“Dijelimo ambiciju da ovaj avion bude centralni dio šireg borbenog zračnog sistema koji će funkcionisati u više domena”, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države, koje su se obavezale da će braniti sve tri zemlje kroz članstvo u NATO-u i poseban sigurnosni pakt sa Japanom, također su pozdravile sporazum između Evrope i Japana.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju japansku sigurnosnu i odbrambenu saradnju sa saveznicima i partnerima istomišljenicima, uključujući Veliku Britaniju i Italiju”, navodi se u zajedničkom saopštenju američkog Ministarstva odbrane s Ministarstvom odbrane Japana.

Izvor: Al Jazeera i agencije