Evropska tehnološka industrija izgubila 400 milijardi dolara vrijednosti

Ukupna vrijednost svih javnih i privatnih evropskih tehnoloških firmi pala je na 2.700 milijardi dolara sa nivoa od 3.100 milijardi dolara krajem 2021. godine.

Akcije muzičkog streaming servisa Spotify pale su za više od 60 posto u protekloj godini (EPA)

Više od 400 milijardi dolara vrijednosti evropske tehnološke industrije zbrisano je ove godine, prema podacima londonske kompanije rizičnog kapitala Atomico.

Ukupna vrijednost svih javnih i privatnih evropskih tehnoloških firmi pala je na 2.700 milijardi dolara sa nivoa od 3.100 milijardi dolara krajem 2021. godine, objavio je Atomico u svom godišnjem izvještaju „Stanje evropske tehnologije“.

Ove brojke govore da je ovo bila vrlo teška godina za tehnologiju, piše CNBC, prenosi Tanjug.

Nekada visoko cijenjene akcije tehnoloških kompanija našle su se pod pritiskom globalnih faktora, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i pooštravanje monetarnih politika centralnih banaka. Federalne rezerve i druge centralne banke podižu svoje ključne kamate i ukidaju podsticaje iz ere pandemije kako bi zauzdale rast inflacije. To je navelo investitore da preispitaju svoje pozicije prema tehnološkim kompanijama koje prave gubitke.

„Bila je ovo teška godina – rat u Ukrajini, inflacija, povećanje kamatnih stopa, geopolitičke tenzije širom kontinenta. To je najizazovnije makroekonomsko okruženje od globalne finansijske krize“, rekao je za CNBC Tom Wehmeier, partner u Atomicu.

Pad tržišne vrijednosti kompanija

Pojedine tehnološke firme u Evropi su pretrpjele oštar pad tržišne vrijednosti. Primjera radi, švedska fintech grupa Klarna koja nudi uslugu “kupi sada – plati kasnije”, srezala je procjenu svoje vrijednosti za 85 posto, sa 45,6 milijardi dolara na 6,7 milijardi.

Istovremeno, akcije muzičkog streaming servisa Spotify pale su za više od 60 posto u protekloj godini. Procjenjuje se da će ukupno finansiranje evropskih startupa ove godine pasti na 85 milijardi dolara, prema izvještaju Atomica, zasnovanom na kvantitativnim podacima i anketama u 41 zemlji. To je za 18 posto manje u odnosu na sredstva od preko 100 milijardi dolara koja su evropski startupi prikupili 2021.

Ipak, procijenjeni iznos je i dalje drugi najveći ikada koji je uložen u evropski tehnološki ekosistem do sada, navodi Atomico. Evropske tehnološke investicije oborile su rekord prošle godine nakon što je snažno poraslo učešće američkih investitora. Ove godine je došlo do preokreta tog trenda, pri čemu su se strani investitori uglavnom povukli. Broj aktivnih američkih investitora u takozvanim „mega rundama“ od 100 miliona dolara ili više pao je za 22 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje izvještaj.

Izvor: Agencije