Meta prijeti da će ukloniti vijesti iz svog sadržaja u SAD-u

Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakona o nacionalnoj bezbjednosti, bit ćemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vijesti sa Facebooka, poručila je Meta.

Izdavačke kompanije navode da Meta generira ogromne sume novca od njihovih članaka koji se dijele na Facebooku (EPA)

Kompanija Meta je zaprijetila da će ukloniti vijesti iz svog sadržaja u SAD-u, ako se usvoji novi zakon koji bi novinskim kućama dao veću moć da pregovaraju o naknadama za njihove vijesti koje se dijele na Facebooku, javlja BBC.

Sličan zakon, usvojen u Australiji, doveo je nakratko do suspenzije vijesti na Facebooku prošle godine, podsjeća Tanjug.

Meta tvrdi da njihova platforma, zapravo, omogućava veći promet vijesti medijskim kućama koje se bore za tržište, te da izdavači postavljaju svoj sadržaj na Facebook jer „to koristi njihovom pozicioniranju“.

Zakon o konkurenciji i zaštiti novinarstva (JCPA) predložila je u Kongresu senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar i taj prijedlog ima podršku obje stranke. Zakon bi izdavačima i emiterima dao veću snagu da kolektivno pregovaraju s društvenim mrežama o povećanju njihovog udjela u prihodima od reklama.

Meta tvrdi da je tumačenje pogrešno

Izdavačke kompanije navode da Meta generira ogromne sume novca od njihovih članaka koji se dijele na platformi.

Meta tvrdi, međutim, da je to tumačenje pogrešno i da ona, u stvari, usmjerava čitaoce ka izvorima vijesti.

„Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao dio zakona o nacionalnoj bezbjednosti, bit ćemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vijesti sa naše platforme“, izjavio je portparol Mete Andy Stone.

Meta također tvrdi da dijeljenje vijesti na Facebooku čini samo djelić prihoda kompanije.

Matt Stoller, direktor istraživanja u Projektu američke ekonomske slobode (American Economic Liberties Project), kaže da će Meta „progutati“ medije i da su „Metina nastojanja da ucijeni Kongres još jedan dokaz zašto takav monopol predstavlja prijetnju demokratijama širom svijeta“.

Izvor: Agencije