TSMC pokrenuo masovnu proizvodnju nove generacije čipova

Potražnja za 3-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računarske proizvode visokih performansi.

TSMC je objavio da priprema teren za gradnju tvornica još sofisticiranijih, 2-nanometarskih čipova, koji bi se također trebali proizvoditi na Tajvanu (Reuters)

Vodeći proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pokrenuo je masovnu proizvodnju nove generacije čipova na matičnom Tajvanu.

“TSMC potvrđuje vodeću poziciju u tehnologiji i istodobno značajno ulaže na Tajvanu”, rekao je predsjednik TSMC-a Mark Liu na ceremoniji obilježavanja proizvodnje i širenja kapaciteta u gradu Tainanu na jugu Tajvana, prenosi Hina.

Potražnja za 3-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računarske proizvode visokih performansi, naglasio je Liu, ne navodeći detalje.

Čipovi bazirani na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji (N3) traže manje prostora i energije, a brži su i efikasniji.

TSMC je u decembru rekao da će više nego utrostručiti planirana ulaganja u novu tvornicu u SAD-u, na 40 milijardi dolara. Njegovo ulaganje spada među najveća strana ulaganja u historiji SAD-a.

Ključna pozicija

Tajvanska kompanija gradi tvornicu čipova i u Japanu, a priopćila je i da je razmatra mogućnost širenja poslovanja i na Njemačku.

Kako bi otklonio bojazni da će TSMC-ova ulaganja u inostranstvu potkopati ključnu poziciju Tajvana u sektoru poluvodiča, Liu je rekao da masovna proizvodnja novih čipova pokazuje da poduzimaju konkretne mjere kako bi razvili nove tehnologije i proširili kapacitete na Tajvanu.

Masovna je proizvodnja uspješna i donosi dobru zaradu, istaknuo je, dodajući da će nova 3-nanometarska tehnologija u idućih pet godina kreirati proizvode tržišne vrijednosti od 1.500 milijardi dolara.

TSMC je objavio i da priprema teren za gradnju tvornica još sofisticiranijih, 2-nanometarskih čipova, koji bi se također trebali proizvoditi na Tajvanu.

Izvor: Agencije