Za TikTok je u SAD-u sve manje vremena

Bidenova administracija odugovlači kada je u pitanju uvođenje restrikcija ovoj aplikaciji u vlasništvu Kineza, ali raste pritisak za drastičnijim mjerama.

Kritičari TikToka zastupaju stav da bi ova aplikacija mogla biti korištena za špijuniranje Amerikanaca (EPA)

Svaki dan se sve glasnije govori protiv TikToka. Više od 12 saveznih američkih država uključujući Georgiju, Texas, Maryland, Virginiju i obje Dakote već je zabranilo upotrebu aplikacije ove popularne društvene mreže, poznate po kratkim videosnimcima i viralnim plesovima, na uređajima državne administracije. Slična zabrana za uređaje federalne vlade dio je omnibus zakona o potrošnji koji je nedavno usvojio Kongres i dvostranačkog zakona koji je uveden ranije ovog mjeseca i koji poziva na potpunu zabranu TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dodatna upozorenja u vezi ove aplikacije došla su od Brendana Carra, povjerenika u Komisiji za federalne komunikacije i od nekoliko članova obavještajne zajednice, uključujući direktore FBI-ja i CIA-e.

Kako to objašnjavaju autori Rishl Iyengar i Anusha Rathi u autorskom članku na Foreign Policy, debata se fokusira na TikTok koji je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDancea i na stepen do kojeg vlada u Pekingu ima pristup i utječe na podatke koje prikuplja o svojim korisnicima.

Autori podsjećaju da kritičari TikToka zastupaju stav da bi ova aplikacija mogla biti korištena za špijuniranje Amerikanaca, te da se utječe na javno mnijenje i da se Amerikanci izlože kineskoj propagandi.

TikTokov algoritam, koji svojim korisnicima nudi videosnimke bolje prilagođene njihovim interesima i zbog kojeg raste popularnost ove aplikacije, prikuplja podatke o tome šta se korisnicima sviđa, a šta ne sviđa na osnovu obrazaca sadržaja koji su gledali. Također ima podatke o uređajima koji se koriste za gledanje videosnimaka na ovoj aplikaciji, a najnovija istraživanja pokazuju da može potencijalno pristupiti podacima kao što su lokacija, kontakti i kalendari. Iako se neki od podataka koje TikTok prikuplja ne razlikuju od drugih platformi koje se oslanjaju na praćenje reklama, kao što su Google i Facebook, vlasništvo nad TikTokom pojačava rizik da bi autoritarna kineska Vlada mogla natjerati vlasnike ove aplikacije da s Pekingom podijele podatke o korisnicima iz drugih država. (Iz TikToka su kazali da ne dijele podatke sa kineskom Vladom i da to ne bi učinili ni da Vlada to od njih zatraži.)

Kako god, pišu Iyengar i Rathi, meta ne manjka: prema procjenama, 100 miliona Amerikanaca, posebno mlađih Amerikanaca, koristi ovu aplikaciju, a anketa koju je nedavno proveo Istraživački centar Pew, otkrila je da je TikTok drugi po popularnosti, nakon YouTubea, među američkim tinejdžerima, a ispred je Instagrama, Snapchata, Twittera i Facebooka.

TikTok i američka sigurnost

Ovi razlozi za zabrinutost nisu novi. Tadašnji predsjednik Donald Trump agresivno je krenuo na TikTok na osnovu sličnih razloga koji se tiču nacionalne sigurnosti, gotovo iznudivši zabranu u američkih trgovina aplikacijama prije nego što je izgubio u utrci za ponovni izbor od predsjednika Joea Bidena 2020. Nakon što je Biden preuzeo dužnost, odustao je od zabrane u korist nastavka revizije tehnologije TikToka u pogledu nacionalne sigurnosti od strane Komiteta za strane investicije u SAD-u (CFIUS), koji još nije donio zaključak.

„Sarađujemo sa CFIUS-om, kojeg predvodi Ministarstvo finansija, već duže od dvije godine kako bismo adresirali sve razumne zabrinutosti za nacionalnu sigurnost u vezi TikToka u SAD-u“, kazala je Brooke Oberwetter, glasnogovornica TikToka, u izjavi za Foreign Policy, dodavši da CFIUS razmatra „sveobuhvatno rješenje“ koje pokriva sigurnost podataka, korporativno upravljanje i moderiranje sadržaja. „Napravili smo značajan napredak u vezi implementiranja tog rješenja tokom prošle godije, i radujemo se što ćemo završiti taj posao kako bismo riješili ove brige“, kazala je ona.

TikTok je u međuvremenu samo postao utjecajniji i popularniji. Nekoliko kompanija, slavnih ličnosti, medijskih ispostava, pa čak i političara (uključujući i Bidena) iskoristili su ogromni utjecaj ove društvene mreže među mlađim Amerikancima kako bi povećali domet svojih poruka.

„Mislim da je Bidenova administracija zabrinuta […] Naprosto je previše korisnika“, kazala je Nazak Nikakhtar, koja je radila kao voditeljica ispred Ministarstva trgovine u CFIUS-u tokom Trumpove administracije i bila je uključena u naporima da se zabrani ova aplikacija. „Tinejdžeri će se pobuniti ako se njena upotreba zabrani“, kazala je ona.

No, nakon podužeg zatišja, razgovor o TikToku sudario se sa rastućom dvostranačkom ratobornošću prema Kini, posebno u vezi tehnologije, i pritisak da se nešto učini sve je teže izdržati. Takav zakon bi mogao ne samo zabraniti jednu od najvećih svjetskih tehnoloških platformi na jednom od najunosnijih tržišta, već i produbiti brzo rastući raskol između Washingtona i Pekinga u vezi tehnologije. Činjenica da američka baza TikToka čini približno trećinu stanovništva učinila bi izravnu zabranu politički nategnutom situacijom. Kako su pokazali raniji američki potezi protiv kineske tehnologije kao što su 5G i poluprovodnici, posljedice na TikTokovo poslovanje, ukoliko bi saveznici odlučili učiniti isto, mogle bi biti ogromne. TikTok ima više od milijardu korisnika širom svijeta.

TikTok nije uradio mnogo da sebi olakša. Iako je ova kompanija uložila napore da olakša svoju zaštitu podataka o američkim korisnicima, uključujući i obavezivanje na to da će preusmjeriti sve podatke kroz servere kojima upravlja američka tehnološka firma Oracle, priznala je da podacima mogu pristupiti i uposelnici u Kini. Veći propust izašao je na vidjelo ove sedmice, kada je ByteDance otkrio da je otpustio četiri zaposlenika – po dva u SAD-u i Kini – zbog korištenja podataka TikToka za praćenje novinara koji su izvještavali o ovoj kompaniji.

„Neprilično ponašanje određenih pojedinaca, koji više nisu zaposleni u ByteDanceu, predstavlja ogromnu zloupotrebu njihovih ovlasti za dobijanje pristupa korisničkim podacima“, kazala je Oberwetter. „Ovo nedolično ponašanje je neprihvatljivo i nije u skladu sa našim naporima u TikToku da zaradimo povjerenje naših korisnika.“

Međutim, broj simpatizera TikToka u Washingtonu, sve je manji.

Skriveni motivi

„Za to je odgovoran TikTok, a ne američka vlada“, kazao je Junaid Islam,  stručnjak za cyber sigurnost i sigurne komunikacije i partner u savjetodavnoj kompaniji za sigurnost OODA-i. Iako TikTok insistira da nije u nadležnosti kineske Vlade, činjenica da ova kompanija još nije uložila više napora da u potpunosti odvoji svoje podatke od Kine postavlja pitanje njenih „skrivenih motiva“, rekao je Islam.

Međutim, postoje i drugi stručnjaci koji kažu da je kampanja protiv TikToka motivisana više političkim razlozima nego sigurnosnim, tvrdeći da se ova aplikacija društvenih mreža ne razlikuje od američkih aplikacija poput Facebooka ili Snapchata u jednostavnom pokušaju zarade putem reklama.

„Mislim da ljudi ne razumiju da TikTok nije organ Komunističke partije i da je zabluda stalno ponavljati činjenicu da se bilo koja kineska kompanija, zapravo, ne razlikuje od države i da nema svrhu osim unapređenja političkih i vojnih ciljeva kineske vlade kada je to očigledno komercijalna kompanija“, rekao je Milton Mueller, profesor na Fakultetu za javnu politiku Tehnološkog instituta Georgije. „Zainteresovana je za prodaju reklama i na to se treba gledati na taj način.“

Mueller zagovara odmjereniji pristup, kao što je korištenje postojećih američkih zakona o privatnosti i osiguravanje da je TikTok u skladu s njima. „To je pitanje lične privatnosti, a ne pitanje nacionalne sigurnosti“, rekao je. TikTok je upotrijebio sličan pristup u svojoj kritici poziva na zabranu.

„Razočarani smo što je Kongres zabranio TikTok na državnim uređajima – politički gest koji neće učiniti ništa za unapređenje interesa nacionalne sigurnosti – umjesto da ohrabruje administraciju da završi reviziju nacionalne sigurnosti“, kazala je Oberwetter, također kritikujući vlade država koje su pojedinačno zabranile TikTok kao „uskakanje u političku hajku … zasnovanu na neosnovanim lažima“.

S obzirom na to da je svaki dan sve veći broj „jastrebova“  koji „kruže oko Kine“, ostaje da se vidi koliko dugo Bidenova administracija može usporiti svoj odgovor – i da li su dani ove platforme u SAD-u zaista odbrojani.

„Ne znam zašto se to još nije dogodilo“, rekao je Islam, misleći na sigurnosni sporazum između TikToka i vlade SAD-a. „Ali prošlo je previše vremena.“

Izvor: Agencije