Razmatra se povratak posade sa ISS-a nakon isticanja tekućine iz Sojuza

Nije donesena konačna odluka o načinu povratka tri člana posade kapsule nazad na Zemlju – da li lansiranjem drugog Sojuza ili slanje kući u kapsuli koja je ostala bez većine rashladne tekućine.

Sergej Prokopjev i Dimitri Peteli, su se u trenutku kada je počelo curenje tekućine, pripremali za svemirsku šetnju (EPA)

Ruska svemirska agencija saopćila je da razmatra plan slanja prazne svemirske letjelice na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) kako bi vratila kući tri člana posade prije vremena, nakon što je iz njihove kapsule Sojuza, koja je privezana uz ISS, prije desetak dana počela isticati rashladna tekućina.

Zvaničnici Roskosmosa i NASA-e rekli su na konferenciji za novinare da nastavljaju istraživati kako je rashladna cijev vanjskog radijatora kapsule pretrpjela mali proboj prošle sedmice, kada su se dvojica atrunauta pripremala za rutinski izlazak u svemir, prenosi Hina.

Nije donesena nikakva konačna odluka o načinu povratka tri člana posade kapsule nazad na Zemlju – da li lansiranjem drugog Sojuza, koji bi ih preuzeo, ili naizgled manje vjerovatnom opcijom slanja kući u kapsuli koja je ostala bez većine rashladne tekućine.

Prošle je sedmice šef ruskog svemirskog programa Sergej Krikalev rekao da je isticanje moglo biti uzrokovano udarom mikrometeoroida.

On i njegovi kolege iz NASA-e ostavili su otvorenom i druge mogućnosti, kao što je kvar hardvera ili udar sićušnog komada svemirskog otpada.

Isticanje tekućine 14. decembra potaklo je kontrolore misije u Moskvi da otkažu svemirsku šetnju nakon što je NASA-in internetski prenos uživo pokazao nešto što je izgledalo kao struja čestica nalik pahuljama koja je počela izlaziti iz stražnjeg dijela svemirske letjelice Sojuz.

Curenje tekućine trajalo satima

Curenje je trajalo satima i ispraznilo je hladnjak od rashladne tekućine koja se koristi za regulaciju temperature unutar odjeljka za posadu svemirske letjelice.

NASA je rekla da niko od posade ISS-a nije bio u opasnosti zbog isticanja.

Astrunauti Sergej Prokopjev i Dimitri Petelin, koji su se u to vrijeme pripremali za svemirsku šetnju, došli su na ISS u septembru u sada oštećenoj kapsuli Sojuz MS-22, zajedno s američkim astronautom Frankom Rubiom.

Prvobitno su se trebali vratiti kući istom letjelicom u martu, ali Krikalev i NASA-in voditelj ISS programa Joel Montalbano rekli su da će ih Roskosmos vratiti na Zemlju dvije ili tri sedmice ranije ako ruski svemirski zavničnici odluče lansirati praznu kapsulu za povratak posade.

Četiri druga člana posade ISS-a – još dva iz NASA-e, treći ruski i japanski astronaut – dovezla su se do ISS-a u oktobru pomoću NASA partnera SpaceX Crew Dragona i oni će ostati na ISS-u.

Njihova je kapsula također privezana uz svemirsku stanicu.

Izvor: Agencije