U Splitu počinje gradnja autonomnog besposadnog broda

Osnovna namjena novog broda je gašenje požara i sprečavanje onečišćenja plutajućim branama, objavila je Brodograđevna industrija Split.

Očekuje se i mogućnost brzog i autonomnog djelovanja u vidu prevencije i sprečavanja širenja zagađenja mora od nafte (Milan Šabić / Pixsell)

U Brodograđevnoj industriji Split počela je obrada aluminija za “Novogradnju 493”, autonomni besposadni brod, saopćeno je u četvrtak iz splitskog postrojenja.

Osnovna namjena novog broda je gašenje požara i sprečavanje onečišćenja plutajućim branama, odnosno protupožarno djelovanje kod pomorskih nesreća na moru i u priobalju, prenosi Hina.

Dužina broda je 23,95 metara.

Trup i nadgrađe bit će izrađeni od brodograđevne aluminijske slitine, a projektom će se dobiti funkcionalni, prepoznatljivi i inovativni proizvod visokog tehnološkog nivoa, kaže se u saopćenju.

Nositelj projekta je Brodosplit, a od ostalih partnera na projektu sudjeluju Marine and Energy Solutions DIV, koji je projektirao brod, Brodogradilište specijalnih objekata, DIV grupa i Fakultet elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu.

Cilj je razvoj i demonstracija potpuno autonomnog besposadnog višenamjenskog broda koji će biti sposoban za autonomnu plovidbu u stvarnim operativnim uvjetima.

Izbjegavanje sudara na moru

Besposadno plovilo omogućit će efikasno raspolaganje resursima, uz nepostojanje rizika za posadu prilikom intervencija kojima bi se osigurao dugotrajan boravak na otvorenom moru ili vanjskim otocima bez potrebe za izmjenom posade.

Očekuje se i mogućnost brzog i autonomnog djelovanja u vidu prevencije i sprečavanja širenja zagađenja mora od nafte, a moći će se koristiti i za traganje za osobama u moru.

U autonomnom modu brod će moći detektirati i izbjegavati sudar na moru i moći će kontinuirano nadgledati rizične objekte kao što su naftne i plinske platforme, kažu u Brodosplitu.

Dodaju da će brodski sistemi biti potpuno zaštićeni od kibernetičkih smetnji.

Rad na projektu je počeo sredinom 2020. godine, a sufinansiran je sredstvima u sklopu poziva Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II iz fondova Evropske unije.

Izvor: Agencije