Virgin Orbit dobio dozvolu za prvo britansko lansiranje u svemir

Kompanija Richarda Bransona, suparnika Elona Muska u svemirskoj utrci, planira lansiranje u narednih nekoliko sedmica sa svemirske luke u Cornwallu.

Britanska uprava za civilnu avijaciju je odabrala Virgin Orbit (EPA)

Britanska Uprava za civilnu avijaciju (CAA) ovlastila je kompaniju Virgin Orbit za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

CAA je odabrao kompaniju Richarda Bransona, suparnika Elona Muska u svemirskoj utrci, jer je Virgin Orbit “poduzeo sve razumne korake kako bi rizike vezane uz lansiranje sveo na najmanju moguću mjeru”.

Virgin Orbit planira lansiranje u narednih nekoliko sedmica sa svemirske luke u Cornwallu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Misija nazvana “Start Me Up”, u počast rock bendu “The Rolling Stones”, uključuje prenamijenjen avion Virgin Atlantic Boeing 747 i vlastitu raketu LauncherOne.

Avion će poletjeti horizontalno sa dijela aerodroma Newquay u Cornwallu, s raketom koja će se odvojiti od Boeinga 707 kada bude na 11.000 metara iznad Atlantika, južno od Irske.

Prvi sateliti lansirani iz Evrope

Avion će se vratiti u svemirsku luku, dok će raketa upaliti motore i postaviti u orbitu nekoliko satelita za civilnu i vojnu primjenu.

Biti će to prvi sateliti lansirani u svemir iz Evrope.

Sateliti proizvedeni u Velikoj Britaniji su prije bili redovno lansirani u svemir iz stranih svemirskih luka.

Britanski ministar saobraćaja Mark Harper je rekao da je Velika Britanija sada “korak bliže prema otvaranju galaktičkih puteva”.

Velika Britanija planira otvoriti još jednu svemirsku luku Llanbedr u Gwyneddu, u sjevernom Walesu.

Britanska vlada se nada da će komercijalni svemirski letovi u sljedećem desetljeću britanskoj ekonomiji donijeti 4,6 milijardi dolara.

Izvor: Agencije