Kriza prijeti TikToku, sve više zabrana u SAD-u

Kongresmeni planiraju zabraniti ovu društvenu mrežu na mobilnim telefonima dužnosnika jer prijeti nacionalnoj sigurnosti, dok su mnoge savezne države to već učinile.

TikTok je donio nekoliko mjera ne bi li uvjerio vlasti da su podaci američkih korisnika platforme zaštićeni (Reuters)

Američki kongresmeni planiraju zabraniti TikTok na mobilnim telefonima dužnosnika jer prijeti nacionalnoj sigurnosti, dok su mnoge savezne države to već učinile, pa je ta društvena mreža u osjetljivom položaju u SAD-u, gdje je upitna i sama njena prisutnost.

Nakon Senata prošle sedmice, Zastupnički dom bi već ove sedmice mogao prihvatiti tekst kojim se zabranjuje preuzimanje i korištenje TikToka na službenim uređajima zaposlenika na saveznom nivou, prenosi Hina.

Gotovo 20 američkih država već je donijelo slične mjere za svoje zaposlenike.

“To nije pitanje za demokrate ili za republikance, nego je pitanje nacionalne sigurnosti”, rekao je za AFP Ryan McDougle, senator Virginije, dobro upoznat s tom temom.

“Glavni problem je to što TikTok pripada ByteDanceu [njegova matična kuća], koji je i sam pod stvarnom kontrolom Komunističke partije Kine”, rekao je ranije republikanac Mike Gallagher, član Zastupničkog doma.

Zaposlenici u Kini imaju pristup podacima

O ovom pitanju, koje je dugo bilo “crvena krpa” samo za republikance, postiže se sve širi konsenzus, pa je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi prošle sedmice kazala da je za to da se o tekstu glasa već ove sedmice.

U drugom zakonskom nacrtu, koji su prošle sedmice uputili zastupnici obiju stranaka, traži se kratko i jasno zabrana TikToka u SAD-u, što je pred kraj mandata 2020. godine bezuspješno pokušavao učiniti bivši predsjednik Donald Trump.

TikTok je donio nekoliko mjera kako bi uvjerio vlasti da su podaci američkih korisnika platforme zaštićeni, prije svega njihovim pohranjivanjem na servere u SAD-u.

No, priznao je da njegovi zaposlenici u Kini imaju pristup tim podacima, premda je on veoma ograničen.

“Komunistička partija Kine nije tražila od nas da dijelimo te podatke”, redovno ističe TikTok, dodajući da nije toj partiji prenosio informacije o američkim korisnicima i “nećemo to učiniti ako se to od nas zatraži”.

Izvor: Agencije