Musk zatražio od korisnika Twittera da glasaju o njegovoj ostavci

Elon Musk na Twiitteru vodi anketu o tome da li treba da odstupi s mjesta šefa, nakon oštrih reakcija na odluku kompanije da zabrani ‘slobodnu promociju’ drugih platformi.

Musk, koji se sam opisuje apsolutistom slobode govora, obećao je otvoriti platformu za veću raznolikost pogleda i uhvatiti se u koštac s onim što je okarakterisao kao 'liberalna pristranost stranice' (EPA)

Elon Musk zatražio je od korisnika Twittera da glasaju o tome da li bi trebao odstupiti s mjesta šefa ove platforme, nakon reakcije na posljednju kontroverznu promjenu politike kompanije, piše Al Jazeera English.

“Trebam li odstupiti s mjesta šefa Twittera? Pokorit ću se rezultatima ove ankete”, tvitao je Musk u nedjelju.

“Kao što poslovica kaže, pazi što želiš, jer bi se to moglo i desiti”, dodao je Musk u kasnijem tvitu.

Anketa je dobila gotovo 17,5 miliona glasova, a korisnici su glasali 57,5-42,5 posto da Musk ode.

Muskova anketa uslijedila je nakon objave Twittera da više neće dopuštati “besplatnu promociju” drugih platformi društvenih medija što je izazvalo reakciju među korisnicima.

Oštre reakcije

U posljednjoj kontroverznoj promjeni politike, Twitter je saopštio korisnicima da više neće biti dopušteno objavljivati korisnička imena i poveznice na račune za brojne druge platforme, uključujući Facebook, Instagram i Mastodon.

Taj je potez bio posljednja u nizu odluka Twittera koja je izazovala žestoke reakcije, nakon prošlosedmične suspenzije više od šest novinara koji su izvještavali o Musku.

Musk, koji također vodi Teslu i nekoliko drugih startupa, suspendovao je novinare nakon što je optužio medije da su ugrozili njegovu porodicu otkrivanjem informacija o njegovoj lokaciji.

Musk je iznio tu tvrdnju nakon što je revidirao pravila “doxxinga” (javno objavljivanje privatnih informacija o nekom) na stranici, kako bi zabranio račune koji prate letove privatnih aviona, uključujući njegov privatni avion.

Musk optužen da je dopustio procvat govora mržnje

Podaci o praćenju letova koje je prikupila Savezna uprava za avijaciju Sjedinjenih Američkih Država javne su informacije i dijele ih na mreži privatne web stranice kao što su FlightAware i Flightradar24.

Otkako je preuzeo Twitter u ugovoru vrijednom 44 milijarde dolara u oktobru Musk je u centru pažnje u raspravama o slobodi govora, sigurnosti na internetu i ulozi društvenih medija u demokratiji.

Musk, koji se sam opisuje apsolutistom slobode govora, obećao je otvoriti platformu za veću raznolikost pogleda i uhvatiti se u koštac s onim što je okarakterisao kao ‘liberalna pristranost stranice’.

Kritičari su optužili Muska da je dopustio procvat govora mržnje na platformi i da cenzuriše kritike koje mu se ne sviđaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije