MSD objavio prve pozitivne rezultate za vakcinu protiv raka kože

Treća fazu ispitivanja vakcine na bazi glasničkog RNK provest će se 2023. godine na znatno većem broju pacijenata.

Tehnologija glasničkog RNK pokazala se presudna u suzbijanju pandemije COVID-19 (Reuters)

Američki laboratoriji Moderna i Merck objavili su prve pozitivne rezultate za svoju vakcinu protiv raka kože na bazi glasničkog RNK koje je u fazi razvoja, a uzimalo bi se u kombinaciji s lijekovima protiv raka.

Tokom ispitivanja na 150 ljudi oboljelih od melanoma, uzimanje vakcine istovremeno s lijekom protiv raka Kaytrudom, omogućilo je da se za 44 posto smanji rizik od recidiva raka i od smrti, u poređenju s osobama koje su dobijale samo lijekove protiv raka.

“Prvi put smo u randomiziranom kliničkom ispitivanju pokazali da glasnički RNK može djelovati na melanom”, rekao je u saopćenju Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Moderna i Merck, izvan Sjeverne Amerike poznati pod kraticom MSD, planiraju uskoro objaviti potpune rezultate ispitivanja, koje još moraju potvrditi njihove kolege.

Uz to predviđaju u 2023. godini početi treću fazu ispitivanja, koja se provodi na znatno većem broju pacijenata.

Tehnologija glasničkog RNK pokazala se presudna u suzbijanju pandemije COVID-19.

Moderna je spektakularno ušla na farmaceutsko tržište kad je među prvima, zajedno s Pfizerom i BioNTechom, ponudila vakcinu protiv COVID-19 na bazi glasničkog RNK.

Vakcina još u fazi razvoja

Ta bi tehnologija mogla dati dobre rezultate u liječenju mnogih drugih bolesti.

Lijek protiv karcinoma Keytruda odobren je samo u SAD-u.

Vakcina protiv melanoma još u fazi razvoja, “personalizirana” je i “osmišljena i proizvedena na temelju jedinstvenog mutacijskog potpisa” otkrivenog na pacijentovom tumoru, navodi se u saopćenju.

Pacijenti su tokom ispitivanja bili podvrgnuti operaciji uklanjanja tumora, nakon koje su primili lijek – najviše devet doza vakcine.

Oko 325.000 novih slučajeva melanoma dijagnosticirano je u 2020. godini širom svijeta, dodaje se u saopćenju.

Dvije američke kompanije su u oktobru izvijestile da potpisuju ugovor o zajedničkom razvoju i prodaji te vakcine protiv raka kože.

Planiraju dijeliti troškove i eventualnu zaradu.

Izvor: Agencije