Američki zakonodavci opet pokušavaju zabraniti TikTok

Prošli mjesec FBI je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla koristiti TikTok za utjecaj na korisnike.

Politički napadi na TikTok pokazatelj su zategnutih odnosa između SAD-a i Kine (EPA)

Američki parlamentarni zastupnici ponovno predlažu zabranu TikToka, društvene mreže poznate po svojim kratkim viralnim videozapisima, navodeći kao razlog brigu za nacionalno sigurnost.

To je najnoviji potez protiv kompanije koja je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva ByteDancea, piše BBC, a prenosi Hina.

Prošli mjesec FBI je izrazio zabrinutost da bi Kina mogla koristiti TikTok za utjecaj na korisnike ili kako bi mogla kontrolirati njihovu elektroniku. Nekoliko američkih država zabranilo ga je na vladinim uređajima. No, zakon ima male šanse.

‘Politički napadi’

TikTok, koji ima više od 100 miliona korisnika u SAD-u, nazvao je tu mjeru politički motiviranom zabranom koja neće učiniti ništa za unaprjeđenje nacionalne sigurnosti SAD-a.

Politički napadi na TikTok pokazatelj su zategnutih odnosa između SAD-a i Kine, rekla je saradnica Centra za strateška i međunarodna istraživanja Caitlin Chin.

Zasad se većina brige o TikToku i Kini temelji na potencijalu zloupotrebe, a ne dokazima da su tako nešto radili, dodala je.

Pozivi da se zabrani TikTok pojavili su se i u zemljama poput Australije, dok ga je Tajvan nedavno odlučio zabraniti na javnim uređajima. Indija ga je blokirala još 2020. godine.

Nije to samo ‘kreativni’ video

U SAD-u je TikTok pred dvije godine zamalo bio zabranjen nakon Trumpove odluke, no tada su sudije blokirale tu odredbu i ona nije stupila na snagu. Na kraju ju je opozvao trenutni američki predsjednik Joe Biden.

Republikanski senator Marco Rubio, smatra da je odavno trebalo poduzeti određene mjere.

“Ovdje se ne radi o kreativnim videima – radi se o aplikaciji koja svaki dan prikuplja podatke o desecima miliona američke djece i odraslih”, rekao je.

Izvor: Agencije