Proboj u tehnologiji fuzije: Korak ka neograničenoj količini energije

Naučnici iz Kalifornije su prvi put fuzijom proizveli više energije nego što su uložili u proces, kaže američka vlada.

Iako naučnici vjeruju da će proći desetljeća do elektrana s fuzijskim reaktorom, potencijal te tehnologije je teško ignorirati (Reuters)

Američki naučnici u utorak su predstavili napredak u korištenju energije nuklearne fuzije, koji bi mogao pomoći u borbi protiv klimatskih promjena ako se uspije primijeniti na komercijalnu proizvodnju električne energije u narednim decenijama.

Naučnici u laboratoriji Lawrence Livermore u američkoj saveznoj državi Kaliforniji 5. decembra su po prvi put nakratko ostvarili energetski dobitak u eksperimentu s fuzijom koristeći lasere, objavilo je američko ministarstvo energetike.

Znanstvenici su laser usmjerili prema gorivu kako bi sjedinili dva laka atoma u jedan teži, pri čemu se oslobodila energija.

Kimberly Budil, direktorica laboratorije, novinarima je na predstavljanju otkrića u organizaciji ministarstva energetike rekla da prepreke u nauki i tehnologiji znače da će komercijalizacija vjerojatno biti moguća i za manje od pet decenija.

“S usmjerenim naporima i ulaganjem, nekoliko desetljeća istraživanja osnovnih tehnologija bi nas mogle dovesti u poziciju da izgradimo elektranu”, rekla je Budil, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Potrebno još mnogo istraživanja’

Naučnici već otprilike sto godina znaju da se energija nuklearne fuzije oslobađa u Suncu, a na Zemlji je pokušavaju razviti dcenijama.

Arati Prabhakar, direktorica ureda Bijele kuće za nauku i tehnologiju, rekla je da eksperiment predstavlja “ogroman primjer napretka koji je postignut upornošću”.

Nuklearni naučnici van laboratorije rekli su da će postignuće biti veliki korak naprijed, no da će biti potrebno mnogo istraživanja prije nego što fuzija postane komercijalno održiva.

Tony Roulstone, stručnjak za nuklearnu energiju sa Univerziteta Cambridge, procijenio je da energetski dobitak eksperimenta iznosio svega 0,5 posto energije koja je bila potrebna da se uopšte upale laseri.

“Stoga možemo reći da je ovaj rezultat… uspjeh nauke, no i dalje je daleko od pružanja korisne, obilne, čiste energije”, kazao je Roulstone.

Veliki korak potvrdila je i američka ministarica energetike Jennifer Granholm.

Istraživači Nacionalne laboratorije Lawrence Livermoore iz Kalifornije prvi put su uspjeli tom nuklearnom reakcijom proizvesti više energije nego što su u nju uložili, saopćilo je Ministarstvo za energetiku SAD-a, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Iako je time napravljen veliki korak ka tehnologiji koja bi mogla osigurati praktično neograničenu energiju bez štetnih plinova i s malo radioaktivnog otpada, do njenog komercijalnog korištenja je još dug put, s ogromnim naučnim i inženjerskim izazovima.

Da su naučnici američke vlade napravili proboj u potrazi za neograničenom energijom, pošto su prvi put postigli neto energetski dobitak u reakciji fuzije, ranije je javio britanski Financial Times (FT).

Oslobađanje ogromne količine energije

Za razliku od fisije, koja u postojećim nuklearnim reaktorima cijepa atome, fuzija spaja jezgra atoma tako što, naprimjer, kombinira atome hidrogena da bi se napravio helij, pri čemu se oslobađaju ogromne količine energije.

Fizičari su od 1950-ih pokušavali iskoristiti reakciju fuzije koja pokreće Sunce, ali do sada nisu uspjeli proizvesti više energije iz reakcije nego što su potrošili u tom procesu, čime bi se ostvario neto dobitak energije.

Iako mnogi naučnici vjeruju da će proći desetljeća do elektrana s fuzijskim reaktorom, potencijal te tehnologije je teško ignorirati, pošto, prema navodima FT-a, fuzijska reakcija ne emitirae ugljik i ne pravi dugotrajni radioaktivni otpad, a s jednom šoljom hidrogenskog goriva bi se u teoriji strujom mogla napajati jedna kuća stotinama godina.

Izvor: Agencije