Video: Japanska kompanija poslala raketu na Mjesec

Letjelica ‘Hakuto-R’ bi trebala na površinu Mjeseca sletjeti krajem aprila; ako uspije, bit će to prva privatna letjelica koja je sletjela na Mjesec.

Raketa Falcon-9, koju je izradila američka kompanija SpaceX, podigla je letjelicu u Zemljinu orbitu rano u nedjelju (NASASpaceflight / Youtube)

Raketa koja nosi letjelicu za spuštanje na Mjesec “Hakuto-R” japanske kompanije “ispace” lansirana je u nedjelju sa svemirske stanice Cape Canaveral u američkoj saveznoj državi Floridi.

Raketa Falcon-9, koju je izradila američka raketna kompanija SpaceX, podigla je letjelicu u Zemljinu orbitu rano u nedjelju.

Hakuto-R bi trebao na površinu Mjeseca sletjeti krajem aprila. Ako uspije, bit će to prva privatna letjelica koja je sletjela na Mjesec, piše dpa, prenosi Hina.

Širenje ‘životne sfere’

Ali konkurentske kompanije trenutno planiraju pokretanje misija na Mjesec koje će ići direktnijim putem te bi stoga mogli preduhitriti “ispace”.

Japanski “ispace” za sebe kaže da smjera proširiti “životnu sferu” čovječanstva i “stvoriti održivi svijet”.

Kompanija namjerava istražiti resurse na Mjesecu kako bi se ubrzao svemirski razvoj. Na svojoj je internet stranici napisala da se posebno voda na Mjesecu može podijeliti na vodik i kisik kako bi se proizvelo gorivo.

Izvor: Agencije