Apple planira dio proizvodnje premjestiti u Indiju i Vijetnam

Analitičari ocjenjuju da to predstavlja značajan zaokret u pokušajima da se smanji uloga Kine u globalnom lancu snabdijevanja.

Analitičari kažu da postoje brojni faktori koji Kinu čine manje privlačnom sredinom za strane proizvođače (EPA)

Američki gigant u proizvodnji pametnih telefona Apple planira dio svojih proizvodnih linija iz Kine premjestiti u druge zemlje jugoistočne Azije, kao što su Indija i Vijetnam, objavio je Wall Street Journal.

Analitičari ocjenjuju da to predstavlja značajan zaokret u pokušajima da se smanji uloga Kine u globalnom lancu snabdijevanja, nakon što su proizvođači poslali svjesni rizika da proizvodnja bude koncentrisana u toj zemlji.

Kineska strategija nulte tolerancije prema korona virusu, koja je paralisala neke od njenih lanaca snabdijevanja, i narušena poslovna klima u zemlji mogli bi da budu glavni motiv za odluku Applea, navode stručnjaci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Predstavnik centra za ekonomske prognoze u okviru Instituta za ekonomska istraživanja u Taipeiju, Darson Chiu rekao je za Glas Amerike da mnoge kompanije, uključujući i Apple, vide u Indiji potencijal da se takmiči sa Kinom i postane “sljedeća svjetska fabrika”, navodeći da je cijena rada i zemljišta u Indiji znatno niža nego u Kini.

Kina sve manje privlačna stranim proizvođačima

Kada uzmemo u obzir krađu intelektualne svojine, odnosno tehnologije, cyber napade na kompanije unutar Kine, restrikcije koje kineska vlada primjenjuje na protok podataka, postoje brojni faktori koji Kinu čine manje privlačnom sredinom za strane proizvođače, istakao je za Glas Amerike Stephen Ezell, direktor za globalnu politiku inovacija u Fondaciji za informacionu tehnologiju i inovacije (ITIF) u Washingtonu.

Ezell je rekao da bi i druge multinacionalne kompanije mogle da slijede taj primjer ako Apple bude uspješno isporučivao proizvode iz Indije, nakon što je jedan mali procenat svojih iPhonea 14s proizveo u toj zemlji.

Wall Street Journal je 6. decembra objavio da je Apple pozvao svoje snabdjevače da aktivnije planiraju sklapanje proizvoda u drugim dijelovima Azije, posebno u Indiji i Vijetnamu da bi se smanjila zavisnost od kineskih fabrika u kojima se sklapaju Appleovi uređaji.

Wall Street Journal ističe da je dugoročni cilj Applea da 40 do 45 posto svojih uređaja iPhone isporučuje iz Indije, dok se trenutno u toj zemlji proizvodi manje od 10 posto.

Izvor: Agencije