Zuckerberg otpustio 11.000 zaposlenika Mete

Kompanija Meta koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, objavila je da će smanjiti ukupan broj zaposlenih za 13 posto.

Mark Zuckerberg je naveo da je njegov optimizam u pogledu rasta doveo do prevelikog broja zaposlenih (EPA)

Kompanija Meta koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, objavila je da će smanjiti ukupan broj zaposlenih za 13 posto, što znači da će biti otpušteno 11.000 od 87.000 zaposlenih.

Direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da su rezovi “neke od najtežih promjena koje su napravljene u historiji” ove kompanije.

Zuckerberg je naveo i će kompanija smanjiti troškove i produžiti odluku o zamrzavanju novog zapošljavanja i na prvi kvartal.

“Na početku pandemije svijet se ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam, pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja”, napisao je Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

Dodao je da se to nije desilo onako kako je očekivao: “Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihod bude puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to.”

Otpuštanja u tehnološkom sektoru

Wall Street Journal objavio je ranije da je ovo najveće otpuštanje u tehnološkom sektoru ove godine, prenosi Reuters.

List dodaje, pozivajući se na izvore, da je Zuckerberg na sastanku izgledao potišteno i da je rekao da je odgovoran za pogrešne korake kompanije.

Naveo je da je njegov optimizam u pogledu rasta doveo do prevelikog broja zaposlenih.

Lori Goler, menadžerica za ljudske resurse Mete, rekla je da će zaposlenima koji ostanu bez posla biti obezbijeđena plata za najmanje četiri mjeseca u vidu otpremnine.

Prema podacima Mete, kompanija je krajem septembra imala više od 87.000 zaposlenih.

Do posljednjih dešavanja dolazi nakon što je Twitter otpustio polovinu svoje radne snage širom timova – od odjela zaduženih za komunikaciju i kuriranje sadržaja, do odjela za razvoj proizvoda i inženjeringa, nakon što je Elon Musk preuzeo kompaniju za 44 milijarde dolara.

Bloomberg je u nedjelju izvijestio da je Twitter kontaktirao desetine zaposlenih koji su ostali bez posla, tražeći od njih da se vrate.

Izvor: Agencije