Njemačka blokirala prodaju proizvođača mikročipova kineskom investitoru

Potencijalno kritične sektore poput proizvodnje čipova treba posmatrati kao osjetljive, a potencijalna kineska ulaganja u te sektore treba razmotriti s višeg aspekta, obrazložila je njemačka vlada.

Čipovi proizvedeni u Dortmundu starija su tehnologija koju Elmos više ne koristi u svojim linijama proizvoda, ali su i dalje važni za medicinske uređaje (Reuters)

Njemačka vlada blokirala je prodaju proizvođača mikročipova Elmos iz njemačkog grada Dortmunda kineskom investitoru, javlja dpa.

Ministar gospodarstva Robert Habeck predložio je zabranu prodaje Elmosa zbog sigurnosnih razloga, a takvu odluku potvrdio je i kabinet vlade.

Kompanija je najavila da planira prodati svoj posao proizvodnje pločica s mikročipovima švedskom konkurentu Silexu, podružnici kineske Sai grupe, za gotovo 85 miliona eura.

Habeck je rekao da potencijalno kritične sektore poput proizvodnje poluvodiča treba promatrati kao osjetljive i da bi potencijalna kineska ulaganja u te sektore trebalo razmotriti s višeg aspekta kako bi dobila odobrenje vlade.

Zabrinutost za radna mjesta

Lokalni čelnici u Dortmundu, uključujući gradonačelnika Thomasa Westphala, izrazili su zabrinutost da bi blokiranje prodaje moglo dovesti u opasnost radna mjesta u proizvodnom pogonu Elmos.

Čipovi proizvedeni u Dortmundu starija su tehnologija koju Elmos više ne koristi u svojim linijama proizvoda. No ti su čipovi i dalje važni za medicinske testne uređaje.

Odluka njemačke vlade da blokira kupovinu dolazi nakon što je kancelar Olaf Scholz progurao kontroverzni dogovor koji je omogućio kineskoj državnoj brodarskoj kompaniji Cosco da kupi 24,9 posto udjela u terminalu u luci Hamburg, gradu u kojem je Scholz nekad bio gradonačelnik.

Nekoliko ministara, uključujući Habecka, usprotivilo se tom dogovoru, no kupnja je realizirana uz objašnjenje da se kod kupovine tog udjela ne radi o kontrolnom paketu dionica.

Izvor: Agencije