Microsoft bilježi značajno povećanje kibernetičkih napada

Najviše kibernetičkih napada od jula prošle do juna ove godine izvela je Rusija, a potom Iran, Kina i Sjeverna Koreja, navodi se u izvještaju Microsofta.

Čak 90 posto ruskih napada koje je kompanija uočila tokom protekle godine za cilj je imalo države članice NATO-a (Reuters)

Udio kibernetičkih napada koji ciljaju ključnu infrastrukturu, a iza kojih stoji neka država, porastao je s 20 na 40 posto udjela u svim napadima koje je otkrio Microsoft, stoji u izvještaju te globalne kompanije o kibernetičkom kriminalu za razdoblje od jula 2021. do juna ove godine.

Taj je skok dijelom bio je posljedica ruskog cilja da ošteti ukrajinsku infrastrukturu i agresivnog špijunskog ciljanja ukrajinskih saveznika, uključujući i SAD. Rusija je također ubrzala svoja nastojanja da kompromitira IT kompanije tako da ometa njihovo poslovanje ili dobije obavještajne podatke od njihovih klijenata, vladinih agencija u zemljama članicama NATO-a, navodi Microsoft, prenosi Hina.

Čak 90 posto ruskih napada koje je ta kompanija uočila tokom protekle godine za cilj je imalo države članice NATO-a, a 48 posto IT kompanije koje se nalaze u zemljama članicama NATO-a.

Napadi Irana, Kine i Sjeverne Koreje

Uz Rusiju od država koje se služe kibernetičkim napadima izdvojen je Iran, Sjeverne Koreja i Kina.

Iranci su, navodi se u izvještaju, pokrenuli napade usmjerene na Izrael te ransomware i hack-and-leak operacije prema protivnicima van regije uključujući SAD i EU. Microsoft je, primjerice, otkrio ransomware napad čiji je cilj bio obrisati izraelske podatke, a u drugom je slučaju iranski haker izveo napad koji je pokrenuo sirene za hitne slučajeve u Izraelu.

Za Sjevernu Koreju u izvještaju navode da je stajala iza serije napada usmjerenih na krađu tehnologije avio i istraživačkih kompanija širom svijeta, ali i često bezuspješnih provala u kompanije za kripto valute.

Kina je povećala svoje kibernetičke napade usmjerene na špijunažu i krađu informacija dok je pokušavala ostvariti veći regionalni utjecaj u jugoistočnoj Aziji i suprotstaviti se rastućem interesu iz SAD-a. Također, Kina je koristila i svoje kibernetičke sposobnosti u kampanjama koje su ciljale nacije diljem južne polutke, uključujući, Namibiju, Mauricijus te Trinidad i Tobago, navodi se u izvještaju.

Microsoft je primijetio i da je Rusija raznim internetskim operacijama djelovala kako bi svoju invazija na Ukrajinu prikazala opravdanom, kao i da bi diskreditirala zapadna cjepiva protiv COVID-a i promovirala učinkovitost svojih cjepiva. Microsoft je također zapazio sve veće preklapanje između ovih operacija i kibernetičkih napada.

Izvor: Agencije