Grčka će zabraniti prodaju špijunskih softvera

Grčka vlada donijela je odluku nakon novinskog izvještaja da je više od 30 ljudi, uključujući ministre i poslovne ljude, bilo pod državnim nadzorom putem takvih softvera.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je izvještaj neosnovan jer u njemu nisu iznijeti dokazi da Vlada stoji iza nadzora (EPA)

Grčka će uskoro zabraniti prodaju špijunskih softvera, saopćila je grčka vlada, nakon novinskog izvještaja da je više od 30 ljudi, uključujući ministre i poslovne ljude, bilo pod državnim nadzorom putem telefonskih zlonamjernih softvera.

Listu osoba čiji su telefoni navodno zaraženi zlonamjernim softverom Predator objavio je u nedjelju ljevičarski list Dokumento, prenio je Reuters.

List se pozvao na dva izvora koja su učestvovala u nadzoru, navodno u ime vlade.

‘Nevjerovatna laž’

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je izvještaj neosnovan jer u njemu nisu iznijeti dokazi da Vlada stoji iza nadzora.

“To je nevjerovatna laž”, rekao je Mitsotakis za televiziju ANT1.

Glasnogovornik Vlade Giannis Oikonomou rekao je ranije u ponedjeljak da grčka država nije koristila niti kupila takav špijunski softver i dodao da će pravosudne vlasti istražiti najnoviji izvještaj.

Grčka će, kako je rekao novinarima, uskoro podnijeti parlamentu nacrt zakona o zabrani prodaje špijunskih softvera.

“Nećemo dozvoliti da ostane sjenka na pitanjima koja truju grčko društvo”, naglasio je on.

Izvor: Agencije