Festival koji studentima pruža priliku da uđu u akademsku zajednicu

Članovi studentskog udruženja STELEKS sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu pokrenuli su poseban festival na kojem svi zainteresirani studenti tehničkih fakulteta mogu prezentirati svoje inovacije.

SIFI je otvoren za studente iz regije, ali i šire (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jedan od problema s kojim se studenti suočavaju, prije svega oni sa tehničkih fakulteta, jeste kako naučnoj i poslovnoj zajednici prezentirati svoje ideje i otkrića, a istovremeno “prikupljati” reference nužne za uspješnu karijeru.

Kako bi taj izazov donekle olakšali, članovi studentskog udruženja STELEKS sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu pokrenuli su poseban festival na kojem svi zainteresirani studenti tehničkih fakulteta mogu prezentirati svoje inovacije stručnoj i akademskoj zajednici.

Sarajevo Innovations Festival (skraćeno SIFI) je smotra studentskih radova koja okuplja studente tehničkih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, kaže Muhamed Zukić, organizator skupa i predsjednik Udruženja studenata STELEKS.

Ovogodišnje, šesto po redu izdanje održava se 12. novembra u hotelu Evropa pod nazivom Sarajevo Innovations Festival powered by Telemach fondacija, a učešće je besplatno, što je dodatna olakšica mladim stručnjacima koji žele izložiti svoje ideje.

Recenzenti su profesori, asistenti, istaknuti stručnjaci iz prakse koji ocjenjuju pristigle radove (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ono na šta su organizatori posebno ponosni jeste činjenica da je festival otvoren ne samo za studente iz Bosne i Hercegovine, već i iz drugih zemalja, tako da su na njemu već učestvovali i studenti iz regije, a kako se radovi mogu poslati na regionalnim, jezicima te na engleskom, sam SIFI je zapravo dostupan i dalje od regije.

Festival, dodaju organizatori, trebao bi studentima omogućiti da naprave iskorak u svojoj akademskoj i stručnoj karijeri.

Učesnici će dobiti priliku da se osjećaju kao pripadnici akademske zajednice i dožive zaista kako izgleda jedna naučna konferencija (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Učesnici imaju priliku dobiti novo životno iskustvo, dobiti priliku i prostor da pokažu šta mogu u naučnim poljima njihovog interesovanja. Pored toga što su obezbjeđene i vrijedne novčane nagrade za najbolje radove, učesnici imaju priliku vidjeti svoj rad objavljen u našem godišnjem zborniku radova koji se sastoji upravo od radova koji su prijavljeni na SIFI-ju. Također, trudimo se da na dan smotre, učesnici se osjećaju kao pripadnici akademske zajednice i dožive zaista kako izgleda jedna naučna konferencija”, ističe Zukić.

Učesnici svoje radove dostavljaju u IEEE formatu, dodaje, odnosno formatu koji je namijenjen inženjerskoj zajednici, čime mogu skrenuti pažnju na sebe i nudi im se prilika da budu prepoznatljivi.

Organizatori s ponosom ističu da su učesnici prethodnih festivala imali priliku da rad objave i u poznatom stručnom časopisu IEEE Access, dok su neki studenti dobijali stipendije zbog učešća na SIFI-ju.

Pored toga, učesnici ostvaruju nova poznanstva i kontakte, a zasigurno i lijepo iskustvo koje mogu dodati u svoj životopis, smatra Zukić.

Ono što je bitno za učesnike jeste da ovo nije samo podrška studenata drugim studentima već i prilika za ostvarivanje stručne saradnje. Kako Zukić navodi, pojedine kompanije, prije svega iz oblasti informacionih tehnologija, uzimale su učešće u festivalu prethodnih godina.

Učesnici prethodnih festivala imali priliku da rad objave i u poznatom stručnom časopisu ‘IEEE Access’ (Ustupljeno Al Jazeeri)

Isto tako je bitno za istaći da prezentirani radovi prolaze rigoroznu selekciju. Organizatori navode da su recenzenti profesori, asistenti, istaknuti stručnjaci iz prakse koji ocjenjuju  pristigle radove.

“Učesnicima se sabiraju ocjene koje su dobili od recenzenata. Finalne ocjene učesnici dobivaju na dan smotre kada tročlani žiri ocjenjuje i njihovo prezentovanje, a te ocjene se sabiraju sa ocjenama recenzenata da bi se naposljetku formirala rang lista na osnovu koje proglašavamo pobjednike. Ovom prilikom bih želio spomenuti i simboličnu nagradu ‘Dr. Branislava Peruničić’, koja se zapravo dodjeljuje najboljem radu izabranom od strane učesnika SIFI-ja. Za SIFI možemo slobodno reći da je edukativnog i takmičarskog karaktera”, kaže Zukić.

Za organizatore je također bitno da postoji interes među studentima regije da svoje ideje izlažu na ovom festivalu.

“Bitno je spomenuti da se naučni radovi pišu mjesecima i da pisanje takvih radova zahtjeva dosta vremena, koncentracije i istrajnosti”, kaže Zukić. Na kraju navodi da zainteresiranost za učešće na SIFI-ju postoji, ali nastoje da interes povećaju i u narednim iteracijama privuku još više studenata.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada