UNESCO: Trećina glečera zaštićenih kao svjetska baština nestat će do 2050.

Glečeri u Dolomitima u Italiji, Nacionalnom parku Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama i na planini Kilimandžaro u Tanzaniji vjerojatno će nestati do 2050. godine, objavio je UNESCO.

Glečeri se od 2000. brže tope zbog veće emisije CO2 (EPA)

Glečeri u Dolomitima u Italiji, Nacionalnom parku Yellowstone u Sjedinjenim Američkim Državama i na planini Kilimandžaro u Tanzaniji vjerojatno će nestati do 2050. godine, objavio je UNESCO.

Trećina svih glečera navedenih kao područja svjetske baštine UNESCO-a do tada će nestati kao rezultat globalnog zagrijavanja, navodi se u izvještaju koje su objavili UNESCO i Svjetska unija za zaštitu prirode (IUCN), prenosi Hina.

Ti glečeri već gube 58 milijardi tona leda svake godine.

Postoji oko 18.600 glečera raspoređenih na 50 različitih mjesta svjetske baštine diljem svijeta, prema UNESCO-u.

Zajedno, ti ledenjaci pokrivaju otprilike 66.000 kvadratnih kilometara i čine oko 10 posto svjetske površine ledenjaka.

Poziv na akciju

Glečeri se od 2000. brže tope zbog veće emisije CO2.

Dvije trećine preostalih glečera na područjima svjetske baštine još bi se moglo spasiti ako se naporima u borbi protiv globalnog zagrijavanja ograniči porast temperatura na manje od 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijsko doba.

Stručnjaci, međutim, tvrde da bi samo radikalne mjere i veliki globalni politički angažman mogli zadržati rastuće temperature ispod porasta od 1,5 stepeni.

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay opisala je izvještaj kao “poziv na akciju” svijeta u borbi protiv klimatskih promjena uoči međunarodne konferencije o klimi COP27 u Egiptu.

“Samo brzo smanjenje naših razina emisija CO2 može spasiti glečere i iznimnu biološku raznolikost koja o njima ovisi”, rekla je Azoulay.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada