Kineski naučnici mapirali cijeli Mjesec

Mapa cijelog Mjeseca rezultat je desetogodišnjeg istraživanja Univerziteta Shandong, Kineske akademije nauka i drugih institucija, a obuhvata karakteristike 17 tipova lunarnih stijena.

Nova lunarna karta može se koristiti za dalja naučna istraživanja, planiranje istraživanja, uzorkovanje i odabir lokacija za povratak (NASA - Ilustracija)

Kineski naučnici napravili su mapu mjesečevih stijena visoke rezolucije koja pruža detaljne informacije o sastavu i rasporedu materijala na površini Mjeseca, javlja Beta pozivajući se na agenciju Xsinhua.

Objavljena u razmjeri 1:2.500.000, mapa cijelog Mjeseca rezultat je desetogodišnje studije koju su proveli istraživači sa Univerziteta Shandong, Kineske akademije nauka i drugih institucija. Ona obuhvata litološke karakteristike 17 tipova lunarnih stijena.

U nedavnim lunarnim misijama Kine, koje uključuju oblijetanje, slijetanje, uzimanje i vraćanje uzoraka na Zemlju, prikupljene su različite grupe podataka koje su „pružile primarne izvore za ovaj napor na litološkom mapiranju“, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science Bulletin.

Podaci na kineskom i engleskom jeziku

Nova lunarna karta može se koristiti za dalja naučna istraživanja, planiranje istraživanja, uzorkovanje i odabir lokacija za povratak. Također, može pružiti referencu za mapiranje drugih planeta sličnih Zemlji u budućnosti, ukazali su istraživači.

Kineska geološka izdavačka kuća će objaviti štampanu i digitalnu verziju karte na kineskom i engleskom jeziku.

Izvor: Agencije