Bakterijske infekcije drugi uzrok smrti u svijetu

Naučnici su zaključili da ‘smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu’ nakon koronarnih bolesti, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom (EPA)

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca, pokazala je opsežna studija u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dvije najsmrtonosnije bakterije, piše Hina, pozivajući se na AFP.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, selekcionirano je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija te su naučnici pokušali procijeniti koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano.

Istraživanje je provedeno u sklopu takozvanog ‘globalnog tereta bolesti’.

Ovaj ogromni istraživački program, koji finansira Fondacija Billa Gatesa, neusporedivih je razmjera i u njega je uključeno nekoliko hiljada istraživača iz brojnih zemalja svijeta.

Autori su zaključili da “smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu” nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Pet najsmrtonosnijih bakterija

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vrijeme prije pandemije COVID-a 19.

Od tridesetak selekcioniranih bakterija, njih pet uzrok je više od polovice smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je “vodeći uzrok smrti prouzročen bakterijskom infekcijom u 135 zemalja”, pokazala je studija.

Ali u djece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije “hitan prioritet” u javnom zdravstvu.

Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, posebno zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove, kao i na učinkovitiju primjenu vakcine.

Izvor: Agencije