Postoji li alternativa Twitteru i može li ta platforma opstati

Otkako je milijarder Elon Musk kupio mikrobloging servis Twitter, milioni korisnika su napustili tu platformu, a isto rade i brojni oglašivači.

Već se uveliko priča da bi Muska oštećene kompanije mogle tužiti zbog svih udara po njihovo poslovanje i reputaciju, čime bi zasigurno trenutno najbogatiji čovjek na svijetu izgubio mjesto na tronu (Reuters)

Društvena mreža Twitter godinama je bila važno sredstvo za komunikaciju i informiranje milionima ljudi, ali i kompanija. Međutim, otkako je milijarder Elon Musk, većem dijelu javnosti poznatiji po električnim automobilima Tesla i svemirskoj kompaniji SpaceX, za 44 milijarde dolara kupio taj mikrobloging servis, milioni korisnika su napustili platformu, a isto rade i brojni oglašivači.

Upitni potezi novog vlasnika, masovna otpuštanja radnika, sporne poslovne odluke i svakodnevna “prepucavanja” Muska s korisnicima tog servisa, među kojim su neki od moćnih američkih zakonodavaca ali i poznate ličnosti s milionima pratitelja, doveli su u pitanje budućnost Twittera, dok su istovremeno nabacili osmjeh ljudima iz konkurentskih platformi, koji raširenih ruku čekaju nezadovoljne korisnike Twittera.

To što ova platforma ima trenutno osjeća “turbulencije” u korisničkoj bazi samo po sebi ne mora biti znak za uzbunu, navodi urednica Netokracije Mia Biberović. Kad god se dogodi neka velika promjena na bilo kojoj društvenoj mreži, “dolazi do nekog odljeva, ali i priljeva korisnika”, pojašnjava.

Iako je u prvi mah nešto korisnika protestno napustilo tu društvenu mrežu, to za sada nema prevelik utjecaj na ukupne brojke. Čak je Twitter zabilježio i porast aktivnosti, vjerovatno jer su mnogi aktivni na toj društvenoj mreži ne bi li promatrali što se na njoj događa iz ‘prvih redova’, kaže ona.

Verificirani su i profili koji navodno predstavljaju Muskovu kompaniju Tesla (Društvene mreže)

No, pitanje je koliko će to potrajati, ističe Biberović, s obzirom na to da svaki novi potez Elona Muska poslovno upitan.

“Dojma sam da su mnoge odluke koje je donio impulzivne, od smjera razvoja proizvoda do otpuštanja kadra, a to što su vrlo javne ne pomaže cjelokupnoj slici”.

Osvrnula se i na pitanje suzdržanosti, pa čak i povlačenja velikog broja kompanija koje su koristile ovu platformu da dođu u kontakt sa milionima ljudi.

Biberović napominje da su oglašivači posebna grupa te da se na Twitteru najviše oglašavaju veliki brendovi, koji zakupljuju oglase i do godinu dana unaprijed.

“S obzirom na to da su tijekom ove godine bili zbunjeni smjerom u kojem će ići Twitter, a predstavnici Twittera nisu imali odgovore na njihova pitanja, mnogi su stavili oglašavanje i zakup budućih oglasa na pauzu”.

Zbunjenosti brendova doprinijela je famozna “plava kvačica”, koja je donedavno označavala da je neki profil na Twitteru verificiran, odnosno da je službeni, a sada predstavlja informaciju da je profil korisnika premium usluge, Twitter Blue, kaže Biberović.

Zbog ‘plave kvačice’ koja košta osam dolara ispada je Trump podržao kandidaturu Bidena 2024. godine (Društvene mreže)

Za osam dolara mjesečno svako može dobiti plavu kvačicu, što su mnogi iskoristili da se predstave kao službeni profili raznih brendova, uključujući i neke koji su u vlasništvu Elona Muska.

“Brendovi se zasigurno boje štete koju im takve situacije mogu nanijeti, a za sada im Elon Musk nije ulio povjerenje u to da će njihovi brendovi biti dovoljno ‘zaštićeni’ na toj društvenoj mreži, stoga se može očekivati veći pad prihoda od oglašavanja”.

Upravo je ta “plava kvačica” predmet podsmijeha na ovom servisu, ali i uzrok ozbiljnih problema, koji su neke kompanije koštali milione, pa i milijarde dolara.

Primjera radi, neko je napravio i verificirao profil koji navodno predstavlja veliku farmaceutsku kompaniju Eli Lilly i objavio da je kompanija “uzbuđena da će ubuduće inzulin biti besplatan”. U kratkom vremenu je ta poruka imala hiljade dijeljenja i “lajkova”. Zbog te objave vrijednost dionica kompanije je naredni dan pala za šest posto, što je dovelo do finansijskog udara vrijednog nekoliko milijardi dolara. Lažni, verificirani profil je uklonjen nakon nekoliko sati, ali šteta po kompaniju već je učinjena.

Ovo nije jedini primjer, jer su i druge farmaceutske kompanije, ali i kompanije iz drugih industrija bile izložene pojavi lažnih, verificiranih profila, među kojim su i one u vlasništvu samog Elona Muska, što je dovelo do velikih finansijskih posljedica po te kompanije.

Zanimljiv je i primjer “verificiranog” profila bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojem je prethodna uprava Twittera uklonila nalog na ovom servisu, iako je redovan korisnik. Novi profil, koji bi navodno trebao predstavljati Trumpa objavio je da utjecajni republikanac podržava kandidaturu Josepha Bidena, koji ga je porazio na prethodnim izborima, za američkog predsjednika 2024.

Lažno verificirani profil kompanije Eli Lilly je koštao tog farmaceutskog diva nekoliko milijardi dolara (Društvene mreže)

Već se uveliko priča da bi Muska oštećene kompanije mogle tužiti zbog svih udara po njihovo poslovanje i reputaciju, čime bi zasigurno trenutno najbogatiji čovjek na svijetu izgubio mjesto na tronu. A možda i više.

U situacijama kada neki velikan, bez obzira o kojem sektoru industrije se radi, bude izložen udarima sa svih strana, postavlja se pitanje da li postoji adekvatna alternativa kojoj bi nezadovoljni korisnici mogli da se okrenu.

U slučaju Twittera, postoji nekoliko alternativa, kaže Mia Biberović, pri čemu se najviše spominje Mastodon. On je nedavno zbog odlazaka korisnika s Twittera prvi put dosegnuo brojku od milion aktivnih korisnika. Iako je vrlo sličan Twitteru, korisničko iskustvo kod registracije je lošije, zbog čega su mnogi korisnici zbunjeni i lako odustaju od korištenja, navodi urednica Netokracije.

Musku ne ide u prilog što ‘ratuje’ na društvenim mrežama s nekim od najutjecajnijih zakonodavaca (Društvene mreže)

Jedan od korisnika Twittera koji “katastrofu epskih proporcija”, kako to naziva, prati iz prvih redova, jeste i Sarajlija Dženan Karić. Prema njegovim riječima, ovaj servis je prvenstvo koristio za praćenje informacija iz oblasti tehnologije, ali proteklih dana mu služi kao glavno sredstvo zabave.

“Elon Musk, koji je imao dosta dobrih, uspješnih poteza, odavno nije miljenik ‘tviteraša’, ali i generalno korisnika društvenih mreža i šire govoreći, mlađih ljudi, a razlozi su brojni. Od ogromnog ega, do upitnih odnosa prema radnicima, do ‘šurovanja’ sa Donaldom Trumpom, jednostavno je omražen među rajom, što bi mi rekli.

Ovo što se dešava sa Twitterom je nalik udaru ‘Titanica’ u ogromnu santu leda. Samo što za razliku od tragedije ‘Titanica’, ljudi danas uživaju. Sjede s pićem u ruci i gledaju kako iz minute u minutu milijarder uništava jednu od najvećih mreža na svijetu i uništava sebi reputaciju, a samim tim i vrijednost imetka. Da nije hiljada ‘malih’ ljudi, uposlenika kompanije, koji će ostati bez posla, ovo bi se moglo smatrati najboljom stvari koja se desila ove godine”.

Problemi s plavom kvačicom su svakodnevna inspiracija korisnicima interneta (Društvene mreže)

Musk je od prvog dana uveo stroga pravila u kompaniju i nametnuo rezove i poslovne politike koje su dovele do otpuštanja hiljada ljudi. Iako su otpušteni rukovodioci dobili milione dolara otpremnine, isto se ne može reći za veći dio radnika. Prema navodima medija, otpušteni radnici spremaju velike tužbe protiv kompanije, a ako im zahtjevi prođu, Musk će zasigurno osjetiti posljedice svojih ishitrenih odluka.

I dok Musk i Twitter svakodnevno gube korisnike i novac, nema sumnje da će biti i onih koji će profitirati od aktuelnih događaja. Problem je što nije Musk jedini koji će biti na gubitku.

Mia Biberović kaže da će mnogi biti na gubitku ako se ispune najcrnji scenariji za Twitter. Od samih korisnika, koji će izgubiti svoje omiljeno mjesto za informiranje i online druženje, preko oglašivača, koji su na Twitteru mogli na jedan poseban način slati svoje poruke milionima ljudi.

Što se tiče onih koji će imati koristi od problema u kojim se našao Twitter, profitirati mogu druge društvene mreže, poput TikToka, koje će možda pokušati nadomjestiti rupu koju će nedostatak Twittera stvoriti – i za korisnike i za oglašivače.

Izvor: Al Jazeera