SAD želi graditi male nuklearne reaktore u Tajlandu

Bijela kuća tvrdi da je ova najava dio projekta pomoći zemljama koje žele biti karbonski neutralne.

Tajland, zemlja sa oko 70 miliona stanovnika, oko 85 posto električne energije proizvodi pomoću plina i uglja (EPA)

SAD želi u Tajlandu graditi male modularne nuklearne reaktore kako bi ubrzali energetsku tranziciju monarhije koja uglavnom ovisi o fosilnim izvorima energije, rekla je u subotu američka potpredsjednica Kamala Harris koja boravi u posjetu Bangkoku.

Bijela kuća je dodala da je ova najava dio projekta pomoći zemljama koje žele biti karbonski neutralne zbog posljedica klimatskih promjena.

Tajland, zemlja sa oko 70 miliona stanovnika, oko 85 posto električne energije proizvodi pomoću plina i uglja, pokazuju podaci naučnog instituta Ember, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Sigurniji od konvencionalnih reaktora

Mali modularni reaktori koji se proizvode u fabrici i prenosivi su, ispunjavat će “najviše standarde pouzdanosti, sigurnosti i neširenja” te će osiguravati “pouzdanu energiju 24 sata na dan, sedam dana u sedmici” uz ograničen uticaj na okolinu, ističe Washington u priopćenju.

Ove modele, slabije i manje od konvencionalnih reaktora, smatraju sigurnijima u nekim slučajevima jer se temelje na pasivnim sistemima koji u slučaju problema ne zahtijevaju nikakvu ljudsku intervenciju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada