Kriptovalute u fokusu Web Summita u Lisabonu

Na sajmu tehnologije najviše će biti riječi o kriptovalutama i ‘blockchainu’, tehnologiji za koju se tvrdi da je u stanju napraviti revoluciju u upotrebi interneta, pa čak i globalnoj ekonomiji.

Dolazak su najavili i predstavnici tehnoloških divova, kao što su Amazon, Apple, Google i Meta (Reuters)

Veliki evropski sajam tehnologije, koji je otvoren u Lisabonu, bavit će se suštinskim pitanjima o budućnosti kriptovaluta, javlja AFP.

Po riječima osnivača Web Summita, Paddyja Cosgravea, ta manifestacija je rasprodana i na njoj se očekuje najmanje 70.000 posjetilaca u četiri dana, čime se vraća u format iz 2019. godine, prije pandemije.

Planirana su predavanja više od 1.000 govornika, no najviše će biti riječi o kriptovalutama i blockchainu, tehnologiji za koju se tvrdi da je u stanju napraviti revoluciju u upotrebi interneta, pa čak i globalnoj ekonomiji.

Najavljeno je i prisustvo kompanija specijaliziranih za digitalni univerzum: od startupa do „jednoroga“ vrijednih milijarde dolara, kao što su studio „Yuga Labs“ i platforma „OpenSea“.

Očekuje se i obraćanje kinesko-kanadskog investitora Changpeng Zhaoa, bogatog šefa glavne berze kriptoaktive, „Binance“.

Mnoga pitanja o kriptovalutama bez odgovora

Svi će pokušati da uvjere investitore da potencijal kriptovaluta ostaje netaknut dok to područje prolazi kroz bezbrojne krize, uz optužbe da pumpa „finansijske balone“, olakšava utaju poreza, čak i da je ogromna prevara, prenosi Beta.

Na pitanje AFP-a, Cosgrave se složio da „mnoga pitanja ostaju bez odgovora“ u vezi sa kriptovalutama koje sam definira kao „neku vrstu iluzije“.

„Dali smo sve od sebe da uvjerimo ključne ličnosti u ekosistemu da dođu. Vidjet ćemo šta će se dogoditi“, rekao je.

Dolazak su najavili i predstavnici tehnoloških divova, kao što su Amazon, Apple, Google i Meta, koji će predstaviti posljednja dostignuća u zdravstvu, vještačkoj inteligenciji i virtualnom svijetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada