EU pokreće satelitski internet sistem od šest milijardi eura

Odluka Evropske unije dolazi u jeku rastuće zabrinutosti u vezi ruskog i kineskog vojnog napretka u svemiru i velikog lansiranja satelita.

Posjedovanje vlastitog satelitskog internet sistema moglo bi da pomogne evropskom bloku da ubrza uvođenje širokopojasnog interneta u Evropi, koji bi pokrivao i Afriku (EPA - Ilustracija)

Evropska unija postigla je dogovor o pravljenju vlastitog satelitskog internet sistema vrijednog šest milijardi eura, javlja Reuters.

Predstavnici Evropskog parlamenta i Evropskog vijeća postigli su dogovor o inicijativi koju je Evropska komisija objavila još u februaru, prenosi Tanjug.

Kako navodi britanska novinska agencija, ovaj potez Evropske unije dolazi u jeku rastuće zabrinutosti u vezi ruskog i kineskog vojnog napretka u svemiru i velikog lansiranja satelita.

Razvoj i postavljanje satelita

Posjedovanje vlastitog satelitskog internet sistema moglo bi da pomogne evropskom bloku da ubrza uvođenje širokopojasnog interneta u Evropi, koji bi pokrivao i Afriku, čime bi EU mogla da ponudi afričkim zemljama alternativu za kineske operatere.

Razvoj i postavljanje satelita mogli bi da počnu sljedeće godine, a predloženi satelitski internet sistem mogao bi uključi izgradnju i lansiranje do 170 satelita u niskoj orbiti između 2025. i 2027. godine.

Izvor: Agencije