James Webb otkrio oblak prašine oko mlade zvijezde

Stara ‘samo’ 100.000 godina, protozvijezda L1527 je u najranijoj fazi nastajanja i još ne može stvarati vlastitu energiju.

Vrlo mlada zvijezda nalazi se u sazviježđu Bika (AFP)

Svemirski teleskop “James Webb” napravio je nove veličanstvene snimke golemog oblaka prašine u obliku pješčanog sata oko zvijezde u nastajanju.

Do sada nevidljivi, ti oblaci narandžaste i plave boje postali su vidljivi zahvaljujući infracrvenoj kameri NIRCam, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Vrlo mlada zvijezda, poznata pod nazivom “protozvijezda L1527”, nalazi se u sazviježđu Bika, a skrivena je rotirajućim diskom plina na nivou suženja pješčanog sata.

No, svjetlost te “protozvijezde” probija se iznad i ispod tog diska, osvjetljavajući praznine u okolnom plinu i prašini, objavili su NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) u zajedničkom saopćenju.

‘Izgled Sunca i Sunčevog sistema u početku’

Oblaci su nastali od materije koju je izbacila zvijezda koja se sudara s okolnom materijom.

Prašina je finija u plavim dijelovima, težim od narandžastih.

Stara “samo” 100.000 godina, protozvijezda je u najranijem stadiju nastajanja i još ne može stvarati vlastitu energiju.

Crni disk koji je okružuje, čija veličina odgovara otprilike našem Sunčevom sitemu, hranit će protozvijezdu materijalom dok ne dosegne “prag koji je potreban za pokretanje fuzije”.

“U konačnici, pogled na L1527 prozor je u ono kako su izgledali naše Sunce i Sunčev sistem na svom početku.”

Molekularni oblak Bika, koji se nalazi oko 430 svjetlosnih godina od Zemlje, zvjezdane su “jaslice” sa stotinama gotovo formiranih zvijezda.

Izvor: Agencije