Ford: Proizvodnja električnih vozila traži 40 posto manje radnih mjesta

Američki sindikat United Auto Workers, koji predstavlja oko 400.000 radnika, procijenio je da bi prijelaz na električna vozila mogao uključivati gašenje 35.000 radnih mjesta.

Ford želi do 2030. osigurati polovinu udjela u globalnom tržištu električnih vozila (EPA)

Proizvodnja električnih vozila traži 40 posto manje radnih mjesta nego proizvodnja benzinaca, iako se dio poslova može sačuvati proizvodnjom više dijelova unutar kompanija, izjavio je Jim Farley, šef američkog automobilskog diva Forda.

“Za izradu električnog automobila potrebno je 40 posto manje rada, pa moramo sami proizvoditi dijelove kako bi svi mogli biti uključeni u rast”, izjavio je Farley za Rainbow Push Coalition na konferenciji o automobilima u Detroitu, prenosi agencija dpa.

Električna vozila imaju manje dijelova od onih tradicionalnih. Američki sindikat United Auto Workers, koji predstavlja oko 400.000 radnika, procijenio je da bi prijelaz na električna vozila mogao uključivati gašenje 35.000 radnih mjesta.

Snažan izlazak na tržište

U augustu američki je div otpustio 3.000 stalno zaposlenih i radnika s ugovorima “na određeno”, tvrdeći da njegova struktura troškova nije konkurentna u usporedbi s onima drugih proizvođača. Na kraju prošle godine zapošljavao je 183.000 radnika.

“Moramo pokrenuti i cijeli novi lanac opskrbe baterijama, motorima i elektronikom, uz još važniju ulogu diversifikacije izvora nabavke”, naglasio je Farley.

Ford želi do 2030. osigurati polovinu udjela u globalnom tržištu električnih vozila. U oktobru su izvijestili da su više nego udvostručili prodaju u odnosu na prošlu godinu.

Fokus na proizvodnji baterija

Proizvođači automobila trenutno mijenjaju opskrbne lance i fokusiraju se uglavnom na proizvodnju baterija, najvažnije komponente električnih vozila.

Ford je nedavno udružio snage s proizvođačem baterija SK Innovationom na gradnji tvornica baterija u SAD-u. General Motors se pak udružio s kompanijom LG Chem.

Krajem oktobra američki predsjednik Joe Biden najavio je 2,8 milijardi dolara za domaću proizvodnju baterija za električna vozila i za električnu mrežu. U planu je i zamjena materijala i dijelova iz uvoza domaćim proizvodima. Biden je također pokrenuo “Američku inicijativu za baterijske materijale” koja bi trebala ojačati ključne lance opskrbe.

Očekuje se da će finansiranje odabranih projekata u SAD-u pomoći vađenje dovoljne količine litija za opskrbu baterijama približno dva miliona električnih vozila godišnje.

Izvor: Agencije