Njemačka s 550 miliona eura subvencionira projekte vezane uz vodik

Mnoge zemlje u razvoju raspolažu elementima poput energije vjetra ili sunca koje su potrebne za energetski intenzivnu proizvodnju vodika te ih zbog toga treba podržati, smatraju njemačke vlasti.

'Vodik je velika nada i ključna tehnologija kada se radi o tome da se fosilna goriva u industriji zamijene obnovljivim oblicima energije', rekla je njemačka ministrica razvojne pomoći Svenja Schulze (EPA)

Njemačka je na klimatskoj konferenciji u Egiptu najavila da će s 550 miliona eura u inostranstvu subvencionirati projekte vezane uz upotrebu vodika kao energenta.

“Vodik je velika nada i ključna tehnologija kada se radi o tome da se fosilna goriva u industriji zamijene obnovljivim oblicima energije”, rekla je Svenja Schulze, njemačka ministrica razvojne pomoći na Konferenciji o zaštiti klime, koja se održava u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu.

Stefan Wenzel iz njemačkog ministarstva ekonomije je rekao kako bi planiranih 500 miliona eura subvencija trebalo privući privatne ulagače.

Privlačenje investicija

“Nadamo se da bi subvencije mogle privući i do pet milijardi eura investicija u ovaj obnovljivi izvor energije”, rekao je Wenzel obraćajući se sudionicima klimatske konferencije.

Schulze je rekla kako mnoge zemlje u razvoju raspolažu elementima poput energije vjetra ili sunca koje su potrebne za energetski intenzivnu proizvodnju vodika te da ih stoga treba podržati.

“Mnoge zemlje u razvoju raspolažu idealnim uvjetima za proizvodnju vodika, no istodobno postoji opasnost da budu isključene iz procesa formiranja energetske budućnosti”, zaključila je njemačka ministrica zadužena za pomoć zemljama u razvoju.

Fond subvencija za poticanje proizvodnje vodika je podijeljen na 250 miliona, koji bi trebali biti utrošeni za poticanje proizvodnje te 300 miliona investicija u poticanje potrošnje vodika i izgradnje potrebne infrastrukture.

Izvor: Agencije