Rekord kineske letjelice: Za dva sata do nove svemirske stanice

Kina se priprema za historijski korak u svom svemirskom programu, prvu promjenu posade u svemiru.

Raketa 'Dugi marš 7' uspješno je pristala na nedavno dovršenu svemirsku stanicu Tiangong (Reuters)

Kina je u subotu poslala još jednu svemirsku letjelicu u svemir sa zalihama za svoju novu svemirsku stanicu.

Raketa “Dugi marš 7”, s teretnom letjelicom “Tianzhou 5”, lansirana je iz svemirskog centra Wenchang, na južnom kineskom otoku Hainanu i uspješno pristala na nedavno dovršenu svemirsku stanicu Tiangong, objavljeno je iz kineskog svemirskog programa.

Letjelica je pristala na stanicu u rekordno kratkom vremenu, tvrdi Kineska svemirska agencija, koja dodaje da joj je za putovanje trebalo samo dva sata.

“Tianzhou 5” je pristao na stanicu tri puta brže nego “Tiahzhou 4”, kojem je trebalo skoro sedam sati da pristane nakon lansiranja.

Ovaj teretni let dio je priprema za historijski korak u kineskom svemirskom programu, prvu promjenu posade u svemiru, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ambicija Kine da postane svemirska sila

Očekuje se da će tri astronauta – koji se u Kini nazivaju tajkonauti – doći na nedavno dovršenu svemirsku stanicu do kraja mjeseca, gdje će se pridružiti kolegama Chen Dongu, Liu Yangu i Cai Xuzheu.

Trenutna posada trebala bi se vratiti na Zemlju u decembru.

“Tianzhou 5” je deseta misija za izgradnju i opskrbu svemirske stanice.

Svemirska stanica Tiangong nastavak je ambicije Kine da postane svemirska sila i uhvati korak s velikim svemirskim nacijama, SAD-om i Rusijom.

Kineska nacionalna svemirska stanica se nalazi na visini od 400 kilometara i bit će u funkciji više od desetljeća.

Očekuje se da će stanica početi s radom do kraja ove godine, dodale su kineske vlasti, i bit će dostupna za međunarodne projekte.

Izvor: Agencije