Ronioci pronašli ostatke svemirskog ‘šatla’ nedaleko Floride

Challenger je eksplodirao 73 sekunde nakon polijetanja iz svemirskog centra Kennedy 28. januara 1986. godine – svih sedam članova posade je poginulo.

Ronioci su istraživali morsko dno kod Floride u sklopu dokumentarca History Channela (Reuters)

Ronioci iz dokumentarne ekipe koji traže olupinu aviona iz Drugog svjetskog rata u blizini obale Floride pronašli su šest metara dugačak komad olupine svemirskog šatla Challenger, koji je eksplodirao i raspao se ubrzo nakon lansiranja 1986. godine, objavila je NASA.

Ronioci su kontaktirali NASA-u nakon što su uočili veliki predmet uglavnom prekriven pijeskom na dnu okeana na kojem su bile prepoznatljive pločice šatla, navela je američka svemirska agencija.

„Ovo otkriće daje nam priliku da se još jednom prisjetimo ostavštine sedmero astronauta koje smo izgubili i da razmislimo o tome kako nas je ova tragedija promijenila“, izjavio je Bill Nelson, čelnik agencije.

Rušenje Challengera je jedna od najgorih katastrofa u historiji američkog svemirskog programa (EPA)

Otkriće predstavlja prvi pronalazak dijela olupine Challengera u posljednjih 25 godina.

Nelson je rekao da NASA pokušava utvrditi hoće li izvući olupinu i koje „dodatne radnje može poduzeti u vezi s artefaktom koji će na pravi način odati počast ostavštini poginulih astronauta Challengera i porodica koje su ih voljele“.

Poginulo svih sedam članova posade

Challenger je eruptirao u plamenu kuglu 73 sekunde nakon polijetanja iz svemirskog centra Kennedy 28. januara 1986. Svih sedam članova posade je poginulo, uključujući učiteljicu Christu McAuliffe. Riječ je o jednoj od najgorih katastrofa u historiji američkog svemirskog programa.

Otkriće predstavlja prvi pronalazak dijela olupine Challengera, čijih je svih sedam članova posade poginulo, u posljednjih 25 godina (Reuters)

Ronioci su ranije ove godine istraživali morsko dno kod Floride u sklopu dokumentarca History Channela pod nazivom Bermudski trokut: U prokletim vodama o pojasu Atlantskog okeana koji je dugo podložan mitovima oko navodnog nadnaravnog nestanka aviona i brodova, javlja Reuters.

Tražili su olupinu spasilačkog aviona PBM Martin Mariner koji je netragom nestao 5. decembra 1945. godine, dok je tragao za pet torpednih bombardera američke mornarice koji su također nestali tog dana.

Izvor: Agencije