Musk lansirao najmoćniju raketu u misiji za potrebe SAD-a

‘Falcon Heavy’ kompanije SpaceX milijardera Elona Muska je najmoćnija operativna raketa trenutno u funkciji.

'Falcon Heavy' je u svemir ponio satelite za američku vojsku, u okviru povjerljive misije USSF-44 (Reuters)

Kompanija SpaceX Elona Muska lansirala je u utorak prvu “Falcon Heavy” raketu nakon više od tri godine.

U pitanju je najmoćnija operativna raketa trenutno u funkciji, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Raketa je lansirana u 9:41 sati po lokalnom vremenu iz NASA-inog svemirskog centra “Kennedy” na Floridi i u svemir je ponijela satelite za američku vojsku, u okviru povjerljive misije USSF-44.

Posljednje lansiranje ove rakete bila je misija Space Test Program-2 (STP-2) u junu 2019. godine, koja je nosila eksperimentalne satelite na demonstracijskom letu za Pentagon.

U decembru lansiranje sistema Starship

SpaceX planira početkom decembra lansirati svoj divovski raketni sistem Starship u orbitu, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA-e na Mjesec u idućih nekoliko godina, kazao je u ponedjeljak američki dužnosnik.

SpaceX milijardera Muska već godinama nastoji poslati svoj raketni sistem nove generacije u orbitu iz kompanijinih privatnih lansirnih postrojenja u Teksasu.

Prethodno su od tamo lansirani samo prototipovi gornje polovice Starshipa 10 kilometara u zrak kako bi se demonstrirali pokušaji slijetanja.

Decembarska misija će po prvi put testirati cijeli sistem, uključujući pogonski dio sistema Super Heavy od 70 metara, koji potreban za lansiranje svemirske letjelice Starship od 50 metara u orbitu.

Izvor: Agencije