Astronomi otkrili potencijalno opasan asteroid

Asteroid širok kilometar i po, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog blještavila Sunca.

Gotovo 30.000 asteroida svih veličina, uključujući više od 850 širih od jednog kilometra, evidentirano je u blizini Zemlje (EPA)

Međunarodni tim astronoma objavio je otkriće velikog asteroida čija orbita siječe orbitu Zemlje, stvarajući šanse daleko u budućnosti, iako male, za katastrofalni sudar, javlja AFP.

Asteroid širok kilometar i po, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog blještavila Sunca.

Pronađen je zajedno s druga dva asteroida bliska Zemlji pomoću visokotehnološkog instrumenta na teleskopu Victor M. Blanco u Čileu koji je izvorno razvijen za proučavanje tamne tvari.

„Asteroid 2022 AP7 presijeca Zemljinu orbitu, što ga čini potencijalno opasnim, ali trenutno nema putanju koja bi dovela do sudara sa Zemljom“, rekao je astronom Scott Sheppard iz Institut za znanost Carnegie, čelnik tima koji je otkrio asteroid.

Potencijalna prijetnja proizlazi iz činjenice da će se, kao i kod svakog drugog objekta u orbiti, njegova putanja polako mijenjati zbog bezbrojnih gravitacijskih sila, posebice planeta. Stoga je teško iznositi dugoročne prognoze, prenosi Hina.

Mali rizik

Novootkriveni asteroid je „najveći objekt potencijalno opasan za Zemlju koji je otkriven u posljednjih osam godina“, objavio je NOIRLab, istraživačka grupa koju financira SAD i koja upravlja s više zvjezdarnica.

„Po trenutnoj orbiti rizik je mali, ali u slučaju sudara, asteroid te veličine imao bi razoran utjecaj na život kakav poznajemo“, rekao je Sheppard.

Objasnio je da bi prašina izbačena u zrak imala veliki učinak hlađenja, izazivajući „masovno izumiranje kakvo nije viđeno na Zemlji milionima godina“.

Rezultati njegovog tima objavljeni su u znanstvenom časopisu The Astronomical Journal. Druga dva asteroida ne predstavljaju opasnost za Zemlju, ali jedan je asteroid najbliži Suncu ikada pronađen.

Otkriveni asteroidi nisu prijetnja

Gotovo 30.000 asteroida svih veličina, uključujući više od 850 širih od jednog kilometra, evidentirano je u blizini Zemlje, što im je osiguralo oznaku „Near Earth Objects“ (NEO). Nijedan od njih nije prijetnja Zemlji u narednih 100 godina.

Prema Sheppardu, postoji „vjerovatno 20 do 50 velikih NEO-a koje treba pronaći“, ali većina je u orbitama pokrivenim blještavilom Sunca.

U sklopu pripreme za buduće otkriće još opasnijeg objekta, NASA je krajem septembra provela probnu misiju u kojoj je sudarila letjelicu s asteroidom, dokazujući da je moguće promijeniti njegovu putanju.

Izvor: Agencije