EU prestaje prodaju novih automobila na fosilna goriva od 2035.

Postignut je dogovor da se do 2030. godine za 55 posto smanji emisija CO2 iz novih automobila, a za 50 posto za kamionete u odnosu na nivo iz 2021. godine.

'Svijet se mijenja i mi moramo ostati predvodnici u inovacijama', izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela (EPA)

Pregovarači Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje od 2035. godine, javlja Hina.

„Ovaj dogovor utire put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u Europskoj uniji. Svijet se mijenja i mi moramo ostati predvodnici u inovacijama“, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Češko predsjedništvo pregovaralo je u ime 27 članica s predstavnicima Europskog parlamenta.

Paket ‘Spremni za 55 posto’

Postignut je dogovor da se do 2030. godine za 55 posto smanji emisija ugljikova dioksida iz novih automobila, a za 50 posto za kamionete u odnosu na razinu iz 2021. godine. Naknadno, do 2035. treba postići nultu emisiju i za nove automobile i za kamionete.

Ovaj je dogovor dio paketa „Spremni za 55 posto“, u kojem je EU zacrtao cilj smanjenja  neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada