Vidljivi iz svemira: NASA otkrila 50 superemitera metana na Zemlji

U istraživanju izvora mineralne prašine na površini Zemlje identificirani su ‘superemiteri’ metana u centralnoj Aziji, te na Bliskom istoku i jugozapadu SAD-a.

EMIT je u stanju skenirati velike dijelove planete, istovremeno se fokusirajući na područja veličine nogometnog igrališta ([Google Earth/Maxar/NASA/JPL-Caltech/Reuters])

Naučnici NASA-e su pomoću alata za proučavanje uticaja prašine na klimu, identificirali više od 50 žarišta koja emitiraju metan širom svijeta, što bi moglo pomoći u borbi protiv stakleničkih plinova.

NASA je objavila da je u istraživanju izvora mineralne prašine na površini Zemlje (EMIT) identificirano više od 50 “superemitera” metana u centralnoj Aziji, Bliskom istoku i jugozapadu SAD-a otkako je u julu postavljeno na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Novoizmjerena žarišta metana, od kojih su neka ranije poznata, a druga tek otkrivena, uključuju prostrana naftna i plinska postrojenja i velika odlagališta otpada.

Metan je odgovoran za otprilike 30 posto globalnog porasta temperatura do danas.

“Suzbijanje emisija metana ključno je za ograničavanje globalnog zagrijavanja”, rekao je u izjavi NASA-in administrator Bill Nelson, dodajući da će instrument pomoći u “tačnom određivanju” superemitera metana kako bi se takve emisije mogle zaustaviti “na izvoru”.

Skeniranje velikih dijelova planete

Kružeći oko Zemlje sa svog mjesta na svemirskoj stanici na visini od 400-ak kilometara, EMIT je u stanju skenirati velike dijelove planete, istovremeno se fokusirajući na područja veličine nogometnog igrališta.

Instrument, nazvan slikovnim spektrometrom, izgrađen je prvenstveno za identifikaciju mineralnog sastava prašine koja se u Zemljinu atmosferu poduže iz pustinja i drugih sušnih područja, ali se pokazao vještim u otkrivanju velikih emisija metana.

“Neki od oblaka [metana] koje je EMIT otkrio među najvećima su ikad viđenim – za razliku od bilo čega što je ikada posmatrano iz svemira”, rekao je Andrew Thorpe, istraživački tehnolog Laboratorija za mlazni pogon (JPL) koji vodi studije metana.

Robert Green, EMIT-ov glavni istraživač u JPL-u, rekao je da će EMIT posmatrati mjesta na kojima niko prije nije mislio tražiti emitere stakleničkih plinova i pronaći ono što niko ne očekuje.

Izvor: Al Jazeera i agencije