Kineska svemirska laboratorija spremna za polijetanje

Oprema u modulu Mengtian koristit će se za proučavanje mikrogravitacije i izvođenje eksperimenata u fizici fluida, nauci o materijalima i sagorijevanju te fundamentalnoj fizici.

Objekti i oprema na mjestu lansiranja svemirskih letjelica Wenchang su u dobrom stanju, tvrde kineski stručnjaci

Kombinacija laboratorijskog modula kineske svemirske stanice Mengtian i njene rakete nosača Dugi marš – 5B I4 (Long March-5B I4) prevezena je u područje lansiranja, objavila je Kineska svemirska agencija za letove sa posadom.

Kako prenosi Xinhua, laboratorijski modul će biti poslan uskoro u orbitu, a prije lansiranja neophodno je obaviti provjere funkcionalnosti i zajedničke testove.

Izvođenje eksperimenata u svemiru

Objekti i oprema na mjestu lansiranja svemirskih letjelica Wenchang u južnoj provinciji Hainan su u dobrom stanju, a sva odjeljenja uključena u misiju prolaze kroz završne pripreme, javlja Beta.

Naučna oprema u modulu Mengtian, drugoj laboratorijskoj komponenti kineske svemirske stanice u izgradnji, koristit će se za proučavanje mikrogravitacije i izvođenje eksperimenata u fizici fluida, nauci o materijalima, nauci o sagorijevanju i fundamentalnoj fizici.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada