Rolls-Royce predstavio Spectre, svoju prvu električnu limuzinu

Unutrašnjost modela Spectre je tehnološki najnaprednija kabina koju ima jedan Rolls-Royceov automobil, a novo vozilo pruža najluksuznije iskustvo vožnje, tvrdi proizvođač.

Spectre najsavršeniji proizvod koji je Rolls-Royce do danas izgradio“, pohvalio se glavni menadžer Torsten Muller-Otvos (AFP)

Proizvođač luksuznih automobila Rolls-Royce priprema se zauvijek oprostiti od motora na unutarnje sagorijevanje te je predstavio novi Spectre, svoj prvi potpuno električni automobil, javlja dpa.

Prve isporuke počet će u četvrtom kvartalu naredne godine, a cijena je zasad nepoznata no kretat će se negdje između cijene za Cullinan SUV i Phantoma, što je oko 380.000 eura.

„Mislim da je Spectre najsavršeniji proizvod koji je Rolls-Royce do danas izgradio“, pohvalio se glavni menadžer Torsten Muller-Otvos.

Nije poznata brzina, ni kapacitet baterije

Prema prvim podacima motor će imati 577 konjskih snaga, a okretni moment 900 Nm. Proizvođač navodi da će za ubrzanje od nula do 100 km/h trebati oko 4,5 sekundi, no brzina službeno još nije objelodanjena.

„Konačna snaga, ubrzanje i domet tek će biti definirani“, navodi Rolls-Royce.

Kapacitet baterije još nije poznat, ali je u okviru od 520 kilometara dometa i potrošnje 20 kWh/100 kilometara. Nadalje, Spectre je Rollsov najaerodinamičniji model u historiji s koeficijentom otpora zraka 0,25.

Unutrašnjost Spectrea je tehnološki najnaprednija kabina koju je dobio jedan Rolls-Royceov model i općenito novo vozilo pruža najluksuznije iskustvo vožnje, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada