EU: Rekordna proizvodnja struje iz vjetra i sunca

Od marta do septembra iz energije sunca i vjetra proizvedeno je 24 posto cjelokupne struje na teritoriji Evropske unije, navele su dvije nevladine organizacije u objavljenoj studiji.

Evropska unija je i tom periodu ipak potrošila, kako se procjenjuje u studiji, 82 milijarde eura na fosilni plin, koji je zaslužan za oko 20 posto proizvedene struje (EPA)

U Evropskoj uniji je od početka rata u Ukrajini rekordna četvrtina ukupne struje proizvedena pomoću energije sunca i vjetra, što je uštedjelo 11 milijardi eura koje bi EU inače potrošila na prirodni plin, navodi se u studiji organizacija Ember i E3G, prenosi agencija Beta.

Od marta do septembra iz energije sunca i vjetra proizvedeno je 24 posto cjelokupne struje na teritoriji EU, navele su dvije nevladine prganizacije u studiji objavljenoj u utorak.

Plin vrijedan 11 milijardi eura

Rekord u proizvodnji struje iz sunca i vjetra postignut je u 19 članica Unije, među kojima su Francuska (14 posto), Italija (20 posto), Poljska (17 posto) i Španija (35 posto).

Količina struje proizvedene iz tih obnovljivih izvora iznosila je 345 terawatsati i porasla je za 39 terawatsati u odnosu na isti period prošle godine. Procentualno, udio obnovljivih izvora je u tom periodu 2021. iznosio 21 posto.

Za proizvodnju te količine struje bilo bi potrebno oko osam milijardi kubnih metara plina, u vrijednosti od oko 11 milijardi eura.

Evropska unija je i tom periodu ipak potrošila, kako se procjenjuje u studiji, 82 milijarde eura na fosilni plin, koji je zaslužan za oko 20 posto proizvedene struje.

Ograničeno LNG tržište

U analizi, NVO Ember i E3G navode da program Evropske komisije RepowerEU posjeduje potencijale da brzo i u značajnoj mjeri smanji zavisnost EU od skupih uvoznih fosilnih goriva, te da ojača njenu energetsku sigurnost i stabilnost cijena. U studiji se ocjenjuje da članice EU trebaju podržati taj plan i što prije ga pretočiti u zakone.

Ujedno se ocjenjuje i kako su neke ranije odluke koje su povećale zavisnost EU od plina, a usporavale ambicije u oblasti čiste i zelene energije, sada glavni motor rekordne inflacije, ali da su i postojeći kapaciteti za korištenje energije vjetra i sunca doprinijeli da inflacija ne bude još viša, a kriza još dublja.

„Sa ograničenim tržištem tekućeg plina (LNG) koje će i narednih godina održavati visoke cijene plina, vlade trebaju podržati ambiciju čiste energije plana RepowerEU i da je učine ključnim elementom odgovora na cijenu energenata”, ocijenio je stručnjak za energetsku tranziciju NVO E3G Artur Patuleia.

Izvor: Agencije