NASA planira novo lansiranje Artemisa za 14. novembra

Prethodna lansiranja bila su predviđena krajem augusta te početkom septembra i u posljednjem trenutku bila su otkazana zbog tehničkih problema.

Misija Artemis donosi prekretnicu u svemirskom programu NASA-e nakon misije Apolla kojom je čovjek kročio na Mjesec (Reuters)

Američka svemirska agencija NASA planira 14. novembra ponovno pokušati lansirati megaraketu na Mjesec u okviru misije Artemis 1 (Artemida 1) pošto su prethodna lansiranja morala biti otkazana zbog tehničkih poteškoća i lošeg vremena, javlja Hina.

Prethodna lansiranja bila su predviđena krajem augusta te početkom septembra i u posljednjem trenutku bila su otkazana zbog tehničkih poteškoća.

Zatim je krajem septembra raketa SLS, najsnažnija koju je do sada izgradila američka svemirska agencija, morala biti vraćena u hangar u svemirskom centru Kennedy kako bi se sklonila prije udara uragana Iana koji je razorio pojedine dijelove Floride, podsjeća agencija AFP.

Na svojoj mrežnoj stranici NASA je objavila da će sljedeći pokušaj lansiranja biti srijeda, 14. novembra u 12:07 po istočnom američkom vremenu i u predviđenom trajanju od 69 minuta.

Dva rezervna termina su 16. i 19. novembra.

Na razvoju rakete se radilo 10 godina

Na razvoju rakete SLS radilo se duže od deset godina i ona još dosad nije letjela.

Misija Artemis donosi prekretnicu u svemirskom programu NASA-e nakon misije Apolla kojom je čovjek kročio na Mjesec, a od tada su prošla desetljeća u kojima su astronauti obavljali misije u nižim orbitama i provodili istraživanja vezana za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Nazvana po božici Artemidi, zaštitnici lova i mjeseca i sestri boga Apolona u grčkoj mitologiji, Artemis bi trebala ponovno dovesti astronaute na površinu Mjeseca 2025. godine iako stručnjaci imaju dilemu da će se to i postići u predviđenom roku.

Novost je što je predviđen dolazak prve žene na Mjesec i prve osobe koja nije bijele rase.

Pedeset godina od posljednje misije iz programa Apollo, Artemis 1 ide bez posade. Zadatak je tog lansiranja provjeriti je li kapsula Orion, na vrhu rakete, sigurna za budući prijevoz ljudi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada