Delta Air Lines investira u proizvodnju letećih taksija

Delta je preuzela dva posto udjela u kompaniji Joby Aviation te najavila kako bi, uz postojećih 60 miliona, mogla investirati još 140 miliona dolara.

Joby Aviation je među nekoliko kompanija koje rade na avionima na električni pogon (Reuters - Ilustracija)

Američka aviokompanija Delta Air Lines investirala je 60 miliona dolara u startup koji treba izgraditi leteće taksije nalik električnim helikopterima za prijevoz putnika do aerodroma, javlja AP.

Delta je objavila da je preuzela dva posto udjela u kompaniji Joby Aviation te najavila kako bi mogla investirati još 140 miliona dolara.

Joby Aviation je među nekoliko kompanija koje rade na avionima na električni pogon koji polijeću i slijeću vertikalno, poput helikoptera.

Kompanija očekuje da te letjelice budu spremne do 2024. godine.

United Airlines već naručio letjelice

Električni leteći taksiji su zbog težine baterija po dosadašnjim projektima previše mali da bi se koristili za prijevoz putnika do aerodroma.

Ipak, aviokompanije vjeruju da bi te letjelice mogle biti atraktivne zbog manje vremena potrebnog za prijevoz do aerodroma i sa njega u velikim gradovima zakrčenim uličnim saobraćajem.

Delta se nada da će letjelice “Joby” prvo koristiti u New Yorku i Los Angelesu, prenosi Beta.

Ta kompanija slijedi primjer svoje konkurencije, United Airlinesa koji je već objavio veliku, mada uslovnu narudžbinu električnih letećih taksija od dva ponuđača: startupa Archer Aviation i Eve, koje su filijale braziliskog proizvođača aviona Embraera.

Izvor: Agencije