NASA završava otvaranje teleskopa ‘James Webb’

Teleskop će moći imati dovoljnu osjetljivost da detektuje signale koji dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira.

Webb će skenirati kosmos tražeći svjetlost prvih zvijezda i galaksija formiranih prije 13,7 milijardi godina (AFP)

Inženjeri NASA-e završili su otvaranje ogromnog glavnog ogledala svemirskog teleskopa “James Webb”, a taj manevar je bio posljednji korak dvosedmične faze formiranja opservatorije vredne 10 milijardi dolara, koja je počela njenim lansiranjem na Božić.

Teleskop, koji je već prešao više od 950.000 kilometara kroz svemir, lansiran je na raketi Arianne-5 i smatra se jednim od najvećih naučnih poduhvata u 21. stoljeću, prenosi Tanjug.

On je toliko veliki da je morao biti upakovan da bi stao u raketu koja ga je odvela u orbitu 25. decembra, a opremljen je primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara koje je otpakovano u petak kada su inženjeri pustili posljednji, drugi segment koji se povezao sa centralnim jezgrom, čime je najveće astronomsko ogledalo ikad poslato u svemir sastavljeno i spremno za upotrebu, navodi Guardian.

Prije toga je uspješno završeno otvaranje sunčanog štita na teleskopu, koji bi ga trebao štititi od sunčevih zraka, jer samo pomoću ove barijere veličine teniskog terena teleskop će moći imati dovoljnu osjetljivost da detektuje signale koji dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira.

Štit je dizajniran da izdrži temperturu od 110 stepeni Celzija.

Pet i po mjeseci za podešavanje

Teleskop je zajednički projekat američke, evropske i kanadske svemirske agencije, a bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, dodaje londonski dnevnik.

Misija “James Webba” je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa Hubble, kojem se, nakon 31 godine u orbiti, rad bliži kraju i čiji su glavni naučni ciljevi posmatranje prvih zvijezda i proučavanje procesa nastanka prvih galaksija.

Mnogo moćniji od Hubblea, “Webb” će skenirati kosmos tražeći svjetlost prvih zvijezda i galaksija formiranih prije 13,7 milijardi godina.

Kako bi to postigla, NASA je opremila “Webb” najvećim i najosjetljivijim ogledalom ikada lansiranim, „zlatnim okom“, kako ga naučnici zovu.

Teleskop bi svoje odredište, udaljeno 1,6 miliona kilometara, trebao dostići u naredne dvije sedmice.

Za konačna podešavanje teleskopa potrebno je još pet i po mjeseci, tvrdi NASA, a ako sve protekne prema planu, posmatranje će početi ovog ljeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije