Video: Robot ‘Ameca’ zadivio posjetioce sajma u Las Vegasu

Da bi postigao impresivnu sličnost sa stvarnom osobom, robot – koji samo u glavi ima 17 motora – koristi kombinaciju umjetne inteligencije i ljudskog operatera, koji daljinski kontroliše govor i izraze lica.

Ameca je ime humanoidnog robota koji pravi ljudske geste lica koristeći revolucionarna dostignuća u umjetnoj inteligenciji (AI) i motoričkom kretanju.

Razvijen od strane britanske kompanije Engineered Arts, Ameca je nastajala četiri godine i privukla je puno pažnje na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, piše Reuters.

Morgan Roe, direktor operacija kompanije, kaže da je cilj bio napraviti robota koji je što je moguće više nalik čovjeku.

“To je bio naš cilj – da napravimo što izražajnijeg robota”, rekao je Reutersu na paviljonu UK-a na CES-u.

“Prvo gledamo šta čovjek može učiniti i koristimo tu animaciju, a zatim radimo unatrag i tražimo ‘Kako to možemo napraviti mehanički? To ne čini da samo izgleda kao stvarna osoba, već se i kreće kao jedna.”

Da bi bi postigao impresivnu sličnost sa stvarnom osobom, robot – koji samo u glavi ima 17 motora – koristi kombinaciju umjetne inteligencije i ljudskog operatera, koji daljinski kontroliše Amecin govor i izraze lica.

17 motora u glavi robota

“Sistem je hibridni. Imamo nešto umjetne inteligencije, ali postoji čovjek koji priča i sluša kroz robota. Taj čovjek bi mogao biti bilo gdje u svijetu”, rekao je Roe. “Ali moramo imati taj sistem kao prvi korak.”

“To je u osnovi sistem kamera koji gleda šta operater radi i čini da se to dogodi na robotu. Dakle, čovjek se smije, robot se smije”, dodao je.

Roe kaže da je malo vjerovatno da ćemo vidjeti nešto poput Amece u domovima ljudi u sljedećih nekoliko decenija kao ‘uslužnog robota’, ali da bismo ih vrlo dobro mogli vidjeti u javnim prostorima poput hotela, trgovačkih centara i aerodroma.

“Možete ući na aerodrom, ne znate kuda idete, ne možete naći nikoga da vam pomogne, ali Ameca je tu, pa ćete otići i pitati robota”, objasnio je.

Kreatori Amece se nadaju da će napraviti hodajuću verziju humanoida u roku od dvije godine.

Izvor: Agencije