Na teleskopu ‘James Webb’ otvoren štit za Sunčeve zrake

Pomoću barijere veličine teniskog terena teleskop će imati dovoljnu osjetljivost da detektira signale koji dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira.

će početi druga faza rasklapanja platforme - otvaranje teleskopskih ogledala, od kojih je najveće prečnika 6,5 metara (Reuters - Ilustracija)

Sunčani štit na teleskopu James Webb, koji bi ga trebao štititi od Sunčevih zraka, uspješno je otvoren u svemiru i sada je na redu otvaranje sistema ogledala, javlja CNN.

Samo pomoću ove barijere veličine teniskog terena teleskop će imati dovoljnu osjetljivost da detektira signale koji dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira.

Sada će početi druga faza rasklapanja platforme – otvaranje teleskopskih ogledala, od kojih je najveće prečnika 6,5 metara, prenosi Tanjug.

Godine testiranja na brojnim modelima su se isplatile, jer su kontrolori i inženjeri bez ikakvih problema prvo odvojili i pozicionirali različite dijelove štita, a onda ih otvorili i priveli funkciji.

Teleskopu ‘prijeti’ 300 mogućih kvarova

Nakon što je štitnik za Sunčeve zrake uspješno postavljen, Webbov menadžer projekta Bill Ochs je rekao da je teleskop prešao granicu do 75 posto od ukupno 300 mogućih kvarova koji bi mogli poremetiti sposobnost funkcioniranja tog složenog sistema.

“Ovo je prekretnica i predstavlja pionirski rad velikog broja inženjera, naučnika i tehničara koji su proveli značajan dio svoje karijere u razvoju, projektiranju, proizvodnji i testiranju ove svemirske tehnologije”, rekao je Jim Flynn, menadžer za sistem zaštite od Sunca.

Prema riječima stručnjaka iz agencije NASA, teleskop James Webb ima sposobnost da se “osvrne u prošlost”, koristeći svoje infracrvene sisteme za posmatranje, i otkriva skrivene aspekte te pogleda u svemir dublje nego što se moglo bilo kada ranije.

Izvor: Agencije