Google, Amazon, Apple i Meta pod lupom njemačkih regulatora

Njemačka kancelarija za borbu protiv monopola ispituje Googleovo korištenje ličnih podataka i proizvod Google News portal u skladu sa novim ovlaštenjima.

Kancelarija je počela da razmatra Googleovo korištenje ličnih podataka u maju prošle godine (EPA)

Njemački antimonopolski regulator ispituje Googleovo korištenje ličnih podataka i proizvod Google News portal u skladu sa novim ovlaštenjima vezanim za regulisanje rada internet kompanija, prenosi Reuters.

“Pod lupom” su i kompanije Amazon, Apple i Meta, kao vlasnik Facebooka.

Njemačka Kancelarija za borbu protiv monopola navela je da je utvrdila da je vlasnik Googlea, Alphabet, ispunio uslov kojim je propisano kada kompanija podliježe istrazi prema novim proširenim ovlaštenjima regulatora stečenim prošle godine kada je u pitanju poslovanje velikih internet kompanija.

Nanošenje štete konkurenciji

“Savezna kancelarija za kartele sada može da se pozabavi konkretnim oblicima ponašanja koji štete konkurenciji. Već smo počeli intenzivnije da se bavimo Googleovom obradom ličnih podataka i pitanjem portala Google News“, naveo je direktor Kancelarije Andreas Mundt.

On je dodao da Kancelarija također razmatra dodatne slučajeve koji uključuju Amazon, Apple i Metu.

Kancelarija je počela da razmatra Googleovo korištenje ličnih podataka u maju prošle godine, a u junu i izbor vijesti koje se nude u okviru Google News.

Izvor: Agencije